Afgelopen zondag 31 augustus 2008 was het een prachtige dag en niet al te veel wind. Onze kleinzoon van 7 jaar logeerde dit weekend bij ons en had zijn fiets meegenomen. Dus op de pedalen, broodjes en drinken mee. Wij zijn vanaf ons huisadres op de fiets gestapt hebben de kanoroute afgefietst. Onderweg vraag hij welke bloemen er allemaal groeien en welke vogels hij hoort fluiten. Bij Julianadorp zijn we het duin ingegaan
(het duin op, pfffff…. moeilijk hoor meldt kleinzoon, maar eraf is vet gaaf!) bij het uitzichtpunt naar zee gekeken en gepicknickt en dan door naar de dijk en eindelijk bij Landsend komt dan toch nog een ijsje. Wanneer zijn ouders hem later op de dag op komen halen vraagt hij hun om naar Den Helder (hij woont zelf in Alkmaar) te verhuizen en somt tot onze verbazing de voordelen op.
- een mooi strand
- een dijk met vuurtoren, waar altijd wel iets te zien al was het maar de boot naar Texel
- duinen om te fietsen
- een hoog duin om op te wandelen en dan naar beneden rennen.
- een lang fietspad waar je naar de vogels kunt kijken en luisteren
- een heus fort met ondergrondse gangen en zeeaquarium
- een bos en een uitkijktoren
- en dan hebben ze er vlootdagen en af en toe een Sail
Ik weet dat natuurlijk allemaal al, wij wonen al veertig jaar in Den Helder en als het alleen aan mij ligt blijven we dat ook. Helaas voor onze kleinzoon woont zijn vader dan nog eens een kleine driekwartier verder rijden van zijn werk .
Dinsdagmorgen 02 september 2008 besluit ik een ochtendwandeling te maken.
(Uiteindelijk geniet ik van mijn pensioen na vijfentwintig jaar werken waarvan ik bijna achttien jaar in Amsterdam heb gewerkt en daarvoor dus dagelijks met de trein gependeld heb).
Ik besluit de kanoroute af te lopen, bij de Foreestweg ga ik het duin in en via de Donkere Duinen keer ik huiswaarts. Er staat een heerlijk frisse wind en het is rustig. Wat voel ik mij bevoorrecht, dit alles heb ik onder handbereik. Ik realiseer me dat de toeristen die hier naar toekomen ook voor deze voordelen komen. Boven op de route over het duin zie ik links de zee en rechts het landschap met in de verte de “Skyline”van Den Helder, vuurtoren, dok, ziekenhuis…… ,en een natuurgebied in wording, bollentelers die hun land bewerken of het nog met een groenbemester hebben staan. Het zal toch niet zo zijn dat dit allemaal opgeofferd gaat worden voor zoiets als een racecircuit!? Moet ik daarvoor eerst deze wandeling maken met onze volksvertegenwoordigers, ongeacht van welke politieke kleur ze zijn. Ik houd me aanbevolen. Die rust daar houden wij van daar komen de toeristen voor. En NEE , als ‘u blieft geen twaalf dagen motorgeronk en benzinestank (over verspilling gesproken) in de zomermaanden. In het najaar en in de winter wordt er immers niet geracet. En dan een horizonvervuilende muur om geluid in te dammen? Ik gruw ervan. Ik (en velen met mij) hadden een krachtig NEE willen horen van onze gemeentebestuurders en volksvertegenwoordigers. Deze twaalf dagen zijn die inclusief de trainingsronden die ook nog gereden moeten worden? Misschien begrijp ik het niet helemaal goed en is het onderdeel van politiek getouwtrek. De economie van onze omgeving zal er mijn inziens niet echt wel bij varen. We hebben nu eenmaal geen binnenstad die mensen trekt.
Dames en heren bestuurders en volksvertegenwoordigers bezint eer ge begint. Zin in een heerlijke wandeling??? Ik houd me aanbevolen.
Met vriendelijke groet
........ (lid van VVVI)
Dag mevrouw...,
uw pleidooi is mij uit het hart gegrepen. Gelukkig hebben we nu als raad uitgesproken dat de structuurvisie Den Helder en Julianadorp geen ruimte biedt voor een racecircuit en alleen als de provincie met een geweldig plan komt, zullen wij dit willen heroverwegen. Inmiddels heeft Zandvooort uitgesproken het circuit niet kwijt te willen. Daarmee is eigenlijk de discussie voorbij omdat het om gemeentelijke grond gaat en private onderneming die zelf mag besluiten waar hij zijn bedrijf wil uitoefenen.
Met vriendelijke groet, Tjitske Biersteker-Giljou, raadslid ChristenUnie