Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

evenementen  Alkmaar. (37 km.)

de Alkmaarse Kaasmarkt Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. Jaarlijks bezoeken ca. 100.000 mensen de Alkmaarse Kaasmarkt, een traditie sinds 1593. Vanaf april t/m september wordt er de traditionele kaasmarkt gehouden.
Een groep kaasdragers noemt men een 'veem'. Nadat de aanvangsbel geluid heeft om 10.00 uur, beladen de zetters de berries. De kazen worden naar de weegschalen (wagen) gedragen en gewogen. De beŽdigde waagmeesters vullen weegbriefjes in. Op het plein worden de kazen gekeurd door handelaren en keurmeesters. Het bieden en loven tussen de handelaar en koper gaat gepaard met het handje klap.
Op het Waagplein waar de kaasmarkt gehouden wordt, is ook een kaasmuseum. Geen zin in een museum? Bij de VVV Alkmaar, dat ook op het Waagplein in het Waaggebouw gevestigd is, kun je een (culturele) stadswandeling kopen. De kinderen kunnen intussen ook iets leuks doen: een kinderspeurtocht door het centrum. Die volgt natuurlijk dezelfde route. Kinderen leren op een leuke manier iets over geschiedenis, gevels, hofjes enz. Op eigen houtje door Alkmaar wandelen kan natuurlijk ook. Als uitje is Alkmaar ideaal: er is van alles te zien en het kost veelal niets.

Meer info en tips over Alkmaar.