Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Anna Paulowna  Anna Paulowna. (16 km.)

De gemeente Anna Paulowna bestaat uit de plaatsen: Anna Paulowna, Breezand, Van Ewijcksluis, Wieringerwaard en Nieuwesluis. De inwoners van de polder hebben in de relatief korte geschiedenis veel meegemaakt. Van armoede op de westelijke zandgronden rond Breezand tot een overstroming in 1916 aan toe. De komst van de bloembolcultuur, na 1911, bracht uiteindelijk ook het zandgebied welvaart.

Anna Paulowna Pas omstreeks 1600 lukte het enkele delen van het verdronken gebied (Zijpe en Wieringerwaard) terug te winnen. De Anna Paulownapolder werd in 1846 als laatste met particuliere gelden drooggemaakt. Anna Paulowna was de gemalin van Koning Willem II die in die tijd over Holland heerste. Zij heeft haar naam gegeven aan deze polder van ruim 5.000 hectare groot.

Een voormalige stroomgeul, het Oude Veer, uitgeschuurd door eeuwenlange werking van eb en vloed, verdeelt de gemeente in een Oostpolder en een Westpolder, maar verenigt ook, want het is de laatste jaren een watersportcentrum geworden, dat door de gehele bevolking wordt bezocht.

De zandgrond van de Westpolder, waar men voor de komst van de kunstmest (rond 1890) en voor de verbeterde waterhuishouding slechts één koe op vijf hectare kon houden, bleek in 1912 uitermate geschikt voor bloembollenteelt. Na 1920 kwam een tweede kolonisatie van pioniers op gang, die Breezand gemaakt heeft tot het dichtst bevolkte deel van de polder. De gemeente Anna Paulowna is nu uitgegroeid tot het grootste aaneengesloten bollengebied van de wereld.

poldertuin Na de inpoldering van de Anna Paulowna polder werd in de meest centraal gelegen bewonerskern - Kleine Sluis, aan de Molenvaart tegenover het huidige gemeentehuis - een Poldergebouw met kantoren gesticht waarin het Polderbestuur zetelde. Rondom dit gebouw diende uiteraard een mooie tuin te worden aangelegd. En op die manier is de tuin uiteindelijk ontstaan.
De toegang is geheel gratis. De tuin is altijd te bezichtigen. In de periode vanaf eind januari tot en met mei, half juni is de tuin op zijn mooist, omdat dan vrijwel altijd bol- en knolgewassen in bloei staan.

bloemendagen Ieder voorjaar worden er in Anna Paulowna zgn. "Bloemendagen" gehouden. Tijdens dit evenement dat jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bezocht, worden door de plaatselijke bevolking gemaakte bloemenmozaieken langs de wegen tentoongesteld en bewonderd. Honderden mensen werken elk jaar samen om circa 100 mozaieken te maken.
In mei laten de inwoners van de gemeente Anna Paulowna zien wat bloemenpracht is en waar dit bollengebied in de kop van Noord-Holland toe in staat is. De voorbereidingen worden reeds getroffen om er ook dit jaar een waar bloemenfestijn van te maken. Tijdens de bloemendagen staan de vele bloembollenvelden in deze gemeente in volle bloei. Wat prachtig is om te zien.
bloemendagen De mozaïeken worden gemaakt van de bloempjes van de hyacint. Voor het maken van een mozaïek is veel geduld nodig. Hoewel veel voorbereidingen al eerder in het jaar plaatsvinden, kan met het meeste werk pas een aantal dagen voor aanvang van de Bloemendagen worden begonnen. De bloempjes moeten dan stuk voor stuk met een speld op een plaat tempex worden geprikt, zo'n 10.000 bloemen en spelden per m2.
Klik op de foto om zelf te zien wat een monnikkenwerk het is...

Een aparte categorie vormen de straten en bruggen. Deze worden versierd met slingers van narcissen en opgefleurd met prachtige bloemstukken.

Maar er is meer...
Tijdens de Bloemendagen is er meer te doen: natuurlijk zijn er de prachtige bollenvelden maar ook vele exposities, markten, fiets- en wandeltochten, demonstraties, vrijwel allemaal gratis toegankelijk. Op de informatieposten is een gratis overzicht verkrijgbaar van alle activiteiten. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Poldertuin aan de Molenvaart, een prachtig aangelegde tuin waar u alle gewassen aan zult treffen die in deze omgeving worden geteeld. Op de informatieposten zijn plattegronden te verkrijgen. Voor fietsers en wandelaars zijn er speciale routes.

Verder is een bezoekje aan Hof van Anna Paulowna ook aan te bevelen.

In de gemeente Anna Paulowna zijn de drie molens op de grens van de polder Anna Paulowna en de polder Wieringewaard het bekijken waard. Ook het museum Oud Anna Paulowna in Breezand en Stichting Oudheidkamer Wieringewaard ‘Het Polderhuis’ zijn de moeite van het bezoeken waard. In Muziekcentrum de Waert in Wieringewaard worden dikwijls concerten en uitvoeringen uitgevoerd.

Landgoed HoenderdaellLandgoed Hoenderdaell is een stukje on-Nederlands landschap in de Anna Paulowna Polder. Aangelegd door de familie Kruijff die het vorig jaar openstelde voor het publiek. Al in de periode daarvoor was het geen uitzondering om vanaf de Van Ewijcksvaart geregeld een groep nandoes op de dijk te zien.
Het landgoed is gevestigd op een eiland in het Oude Veer. Op het park is onder meer een exotische kas te vinden waar kaaimannen en trompetterende flamingo’s verblijven. In de kinderboerderij volop geiten, kippen en konijnen, maar ook staat er een koppeltje zebra’s op de dierenweide.
Er is een wandelroute uitgezet van ongeveer 6 km. Op die wandelroute kunt u edelherten tegenkomen. Helaas kunnen deze dieren makkelijk ontsnappen uit het landgoed en dan in bewoond gebied met wegen terecht komen. Dit heeft al geleid tot het doodschieten van hert en het lot van een 12-tal andere herten is nog onzeker. Het management van Landgoed Hoenderdaell zou er goed aan doen om deze ontsnappingen onmogelijk te maken aangezien zij verantwoordelijk zijn.

Meer foto's van de bloemendagen.
En een leuke film over de bloembollenroute.