Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Den Helder  Den Helder. (6 km.)

Boven in de Kop van Noord-Holland ligt de stad Den Helder, de enige stad in Nederland die aan de Noordzee ligt. Zowel in het noorden, oosten als westen omringd door water en vooral bekend door de Koninklijke Marine en de Nationale Vlootdagen.
Fort Kijkduin In vroeger eeuwen werden de schepen van de VOC zonder probleem door de verraderlijke wateren rond Den Helder geloodst. De aanleg in 1780 van een strekdam en het bezoek van Napoleon in 1811 aan het Gibraltar van het Noorden zoals de keizer Den Helder noemde, zorgde voor een bloeiperiode van de stad waarin de Koninklijke Marine tot op de dag van vandaag een prominente plaats inneemt.

Want Den Helder is bekend als de thuisbasis van de Koninklijke Marine, die een belangrijke werkgever voor de stad en de omgeving is. De meeste marine-activiteiten zijn dan ook in of nabij de stad geconcentreerd: de meeste schepen hebben er hun thuishaven, daarnaast is er een (onderhouds-) werf, zijn er diverse werkplaatsen en opleidingen (o.a. het Koninklijk Instituut voor de Marine (K.I.M.) en zijn nabij de stad nog een marine-vliegveld De Kooy, waar vliegshows worden gehouden, en een marinierskazerne (de Joost Dourleinkazerne op Texel).

Op 22 januari 2005 brak er brand uit in het voormalige stadhuis van Den Helder aan de Kerkgracht. Het dak is ingestort, maar de buitenmuren stonden nog overeind. Het torentje werd uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. Inmiddels is het gerestaureerd en in de oude vorm terug gebracht. Het pand is gebouwd in 1851 in art deco stijl. In de jaren '20 is er ook nog een weeshuis in gevestigd geweest.

Nieuwe Diep of Helder zoals een paar namen voor Den Helder luiden, heeft alle mogelijkheden om te winkelen, op een terrasje te zitten of zo maar wat te flaneren. Restaurants en bars zijn er in allerlei nationaliteiten wat eigen is aan het zeevaartkarakter van de stad. De binnenstad kent een groot assortiment winkels en een overdekt winkelcentrum.

VOC-schip Prins Willem Ten zuiden van Den Helder strekken zich kilometerslange zandstranden uit tot aan de badplaats Petten. Het duingebied biedt talloze fiets- en wandelpaden. Naast het strand biedt Den Helder als het weer niet meezit genoeg overdekt vertier met onder meer Fort Kijkduin met een Noordzee Aquarium, de Rijkswerf Willemsoord met het Marinemuseum met een onderzeeboot, historisch schip, de replica van het VOC-schip Prins Willem en het Reddingsmuseum 'Dorus Rijkers'. Ook het Käthe Kruse speelgoed- en poppenmuseum, kassencomplex De Oranjerie met Japanse tuin, megabioscoop Utopolis, schouwburg De Kampanje en Kinderspeelparadijs Ballorig zijn in Den Helder te bezoeken.

Lange Jaap Net ten noorden van Fort Kijkduin staat vuurtoren De Lange Jaap. Het is heel lang de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa geweest (63,45m). Uniek is dat de hele vuurtoren is opgebouwd uit gietijzeren platen en daardoor is de vuurtoren erg zwaar. De 16-zijdige toren is gebouwd in 1877. Het licht kon op 1 april 1878 ontstoken worden.
oude watertoren Deze oude watertoren in Den Helder werd gebouwd in 1856 en was de oudste watertoren van Nederland. De toren is gebouwd op initiatief van de marine en de gemeente Den Helder om schepen van schoon drinkwater te voorzien.
Het aantal particuliere aansluitingen was de eerste jaren niet groot. Dit kwam omdat men voor een klein bedrag een huishoudemmer met water kon krijgen bij de straatbronnen of bij de waterboeren, die per kar of schuit hun verse waar aanvoerden.
nieuwe watertoren Deze nieuwe watertoren is ontworpen door architect Jan Schotel en werd gebouwd in 1908.
De watertoren heeft een hoogte van 40,15 meter en heeft een waterreservoir van 400 m3. De toren staat aan de T-splitsing van de Vijfsprong en Polderweg en is in 1956 en 2005 gerenoveerd.Het is ook mogelijk een rondvaart te maken door de haven of een dagje zeevissen. Vanuit Den Helder kan een dagtocht naar Texel gemaakt worden maar ook Wieringen en Schagen zijn een bezoekje waard. Vanuit Den Helder vertrekken de ferryboten naar Texel.

De meeste inwoners van de gemeente Den Helder wonen in de gelijknamige stad, globaal genomen ong. 44.000. De belangrijkste delen van Den Helder zijn Nieuw-Den Helder, De Schooten en de Helderse binnenstad. De andere inwoners van de gemeente wonen in de kernen Julianadorp (rond de 15.000) en in Huisduinen (ong. 1000). Deze kernen worden inmiddels als wijken beschouwd, omdat ze dicht bij de stad Den Helder liggen. Huisduinen is trouwens het oorspronkelijke Den Helder; later kwam er nabij Huisduinen een tweede kern. Deze werd Den Helsdeur genoemd, omdat de stad wegens haar strategische ligging een hel was voor de vijandelijke schepen die de Zuyderzee op wilden varen, dat later de naam Den Helder zou vormen. Den Helder heette voorheen ook 'Nieuwediep'; de inwoners zijn nog steeds bekend als 'Nieuwediepers'; ze worden ook wel 'Jutters' genoemd.

Meer info en foto's over Den Helder.
En meer over de geschiedenis van Den Helder op Den Helder, van "buyrt" naar marinestad.