Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

evenementen  Heerhugowaard. (35 km.)

Midden in het polderlandschap ligt de relatief nieuwe gemeente Heerhugowaard, ontstaan uit het gehucht Huigenwaard.
Heerhugowaard is een overwegend moderne stad met een aantal dorpse kenmerken en een overwegend tuinstedelijke opzet, dat zich in de 19de eeuw snel ontwikkeld heeft met de komst van o.a. industrie. Bezienswaardigheden in het dorp zijn:
• de Nederlands hervormde kerk uit 1871,
• de moderne Dyonisiuskerk, gebouwd in de jaren 60, met als oorzaak dat zijn voorganger in zeer slechte staat verkeerde,
• de gereformeerde kerk uit 1917,
• een modern gemeentehuis annex bibliotheek,
• verschillende monumentale boerderijen,
• de Waerdse Tempel een groot evenementencentrum (geopend met concert van BZN op 21 januari 2006),
• het Strand van Luna, een kunstmatig strand waar binnenkort gewaterskied kan worden (cableski).

Ook cultuurhistorie is in Heerhugowaard te vinden. De Huygendijk maakt deel uit van de bekende Westfriese Omringdijk. Aan de Huygendijk staat het Poldermuseum, waar u meer over de geschiedenis van de polder Heerhugowaard te weten kunt komen. Dit museum (adres: Huygendijk 17, Heerhugowaard, tel.072 5741159/5715019/5713545) wordt geheel bedreven door vrijwilligers en is geopend op zaterdag en zondag geopend van 14:00-16:00 of via afspraak.
Twee archeologische vondsten in de polder behoren tot de kerncollectie van het museum: een bot van een Dwergvinvis uit ± 2000 v.Chr. het bewijs dat de Noordzee tot onze contreien doordrong en een urn uit ± 1200 , als bewijs dat er voor de dijkdoorbraak van 1248 bewoning in de latere “Grote- of Huygen Waert” is geweest. Verder behoren tot de vaste collectie een barometer, een hangklok, sieraden, agrarisch- en timmermansgereedschap, getoond in een werkplaats, alsmede vele modellen van o.a. een stolpboerderij en de stoommachine met ketel.
Het ontstaan van de polder Heerhugowaard wordt ook als vast onderdeel, in woord en beeld weergegeven van de Dwergvinvis tot de Stad van de Zon!

Veenhuizermolen In Veenhuizen vindt u in de kerk het rijksmonument 'Het praalgraf van Reinout van Brederode' en aan de Venhuizerkade 3 is de Veenhuizermolen te vinden. Deze Noord Hollandse poldermolen is gebouwd rond 1650 en in 1972 gerestaureerd en is eveneens een rijksmonument.

Wilt u genieten van de buitenlucht? U kunt wandelen in de Waarderhout, het Molendijkgebied of in het Stadspark. En in het zuiden van de gemeente wordt een nieuw recreatiegebied aangelegd. Vanaf verschillende plekken kunt u de voortgang van dit proces zien. Met name door de aantrekkingskracht die de veranderingen in het landschap op vogels heeft, maakt dat de aanleg van het recreatiegebied ook nu al interessant is voor de natuurliefhebber. Verder weg biedt het recreatiegebied Geestmerambacht diverse mogelijkheden voor recreatie. Het huidige gebied wordt de komende jaren vergroot en door het aanleggen van nieuwe fietsverbindingen wordt het gebied ook beter bereikbaar.

Meer info en tips over Heerhugowaard en een leuk filmpje.