Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Julianadorp  Julianadorp

JulianadorpJulianadorp is een dorp in de gemeente Den Helder in de kop van de provincie Noord-Holland, ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de hoofdplaats en 80 kilometer vanaf de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het grenst ten zuiden aan de gemeente Zijpe en ten oosten aan de gemeente Anna Paulowna.

Het dorp heeft ca. 16.000 inwoners terwijl 's zomers toeristen voor ruim 900.000 overnachtingen per jaar zorgen.

Julianadorp is een geliefd kuuroord waar veel toeristen op afkomen, mede omdat het aan zee ligt en er een aantal recreatieparken liggen. In het gedeelte van Julianadorp wat tegen de duinen aanligt, zijn het strand en diverse vakantieparken aanwezig. Dit gebied wordt ook wel aangeduid als Julianadorp aan Zee.

Julianadorp is door mr P. Loopuyt gesticht in 1909. Er werd in dat jaar in het kleine buurtschap Loopuyt een kerk gebouwd waardoor een echt dorp ontstond.
JulianaIn verband met de geboorte van kroonprinses Juliana der Nederlanden op 30 april 1909, werd aan koningin Wilhelmina in oktober 1909 gevraagd of het dorp de naam Julianadorp mocht voeren. Binnen 14 dagen kreeg de aanvrager, mr P. Loopuyt antwoord met toestemming om het dorp de naam Julianadorp te geven.
Dit betekent dus dat we in 2009 ons eeuwfeest hebben gevierd.

Het dorp, het centrum van de polder Koegras, werd voornamelijk economisch gedragen door boerenbedrijven die koeien en schapen hielden en graan verbouwden, gemengde bedrijven. In 1927/28 kwamen de eerste bloembollentelers uit de buurt van Haarlem en Lisse en nu wonen er ook veel forenzen. Zo is er een dorp ontstaan, dat steeds verder groeide. Met de nieuwbouw van de wijken, Middelzand, Vogelzand, Kruiszwin, Wierbalg, Doorzwin, Malzwin, Boterzwin en Zwanenbalg is Julianadorp sinds 1970 enorm gegroeid.

Veel interessante informatie is te vinden op de website Julianadorp, parel van de kop.Update februari 2012:

Julianadorp 'beste vakantieplaats van Nederland'

Door Redacteur Den Helder Gepubliceerd op 03 februari 12, 16:30 Laatst bijgewerkt op 03 februari 12, 16:34

JULIANADORP - Tegelijk met de Oostzeebadplaats Binz en Venetie is Julianadorp uitgeroepen tot beste vakantieplaats.

Althans, door bezoekers van de online-vakantiehuizenmarkt Atraveo. De site, met zo'n tweehonderdduizend vakantiehuizen en appartementen in Europa en wereldwijd, had duizenden bezoekers gevraagd een oordeel te geven.

Binz werd gekozen tot beste Duitse badplaats, Venetië werd uitverkoren voor Italië en in Nederland scoort Julianadorp het hoogst. Vakantiegasten waarderen de vakantieplaats behalve om zijn brede strand en hoge duinen als iets typisch Nederlands. 'De bloemenvelden zijn een lust voor het oog', aldus een bezoeker. Op een schaal van één tot vijf haalt Julianadorp een 4,5. De uitreiking van de Atraveoprijs vindt plaats tijdens de vakantiebeurs in Essen, deze maand.