Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Kolhorn  Kolhorn. (24 km.)

Kolhorn Het voormalige vissersdorp 'Colhorn' is een schilderachtig oud vissersdorp, dat tot 1844 aan de oude Zuiderzee lag, aan de voet van de Westfriese omringdijk en bestaat al tenminste 650 jaar. Van Kolhorn zijn gegevens bekend die terug gaan tot 1288. De eerste melding van bewoning dateert van 1514. Door de verschillende inpolderingen, ligt het nu midden in het Noordhollandse landschap. Het uiterlijk van een vissersdorp is echter blijven bestaan, het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan. U zult onder de indruk zijn van de schitterend gerestaureerde huizen en gebouwen, waarvan de dorpskerk uit de 17de eeuw het middelpunt vormt.
De inwoners hielden zich in de 17e gouden eeuw naast visserij, voornamelijk bezig met de scheepvaart, vooral met de overslag van goederen uit grote zeeschepen op kleinere schepen die door geringere diepgang de handelswaar zoals hout, turf, rogge, pek, zout, verder over de Zuiderzee of binnenwateren Holland in brachten.

Overblijfselen van de vroegere situatie zijn nog te zien op de Westfriese Omringdijk. Want Kolhorn was vooral ook een overslagpunt voor turf. Turf was sedert de middeleeuwen een populair en relatief goedkope brandstof, die pas in de 19e eeuw vervangen werd door gas, antraciet (kolen) en olie. De in Kolhorn aanwezige turfschuren, ook wel kolenboeten genoemd, dienden om de vanuit de noordelijke provincies aangevoerde brandstof turf (en later ook andere brandstof) in op te slaan; wellicht hebben ze ook dienst gedaan als opslagplaats voor wier ofwel zeegras. In tegenstelling tot de woonhuizen staan de turfschuren niet achter en onder aan de dijk, maar er bovenop. De schuren konden worden gevuld vanaf de dijkzijde; zij werden weer leeggehaald aan de andere lage zijde waar zich ook laad-en losplaatsen bevonden. Hoe lang dit soort schuren op deze plaats al staan is niet echt bekend. Veel van de historie van Kolhorn kunt u bekijken in een museum dat is gevestigd in de gerestaureerde turfschuur.
In 1988 werd Kolhorn aangewezen als Rijks beschermd dorpsgezicht.

Kolhorn heeft model gestaan voor een klein deel van het Zuiderzee museum te Enkhuizen. Het valt de meeste mensen echter niet direct op. Wanneer je er niet op bedacht bent, loop je het dan ook zo voorbij.

Nachtmarkt in Kolhorn In augustus wordt de jaarlijkse Nachtmarkt gehouden. De markt is 's avonds tussen 18:30 en 01:00uur en beslaat ongeveer 325 kramen en stalletjes die opgesteld staan rondom de oude haven en de kerk. De markt en het oudste gedeelte van het dorp zijn op deze avonden prachtig verlicht en uw bezoek meer dan waard. De kramen en stalletjes zijn rijk gevarieerd in hun assortiment. De nachtmarkt staat ieder jaar weer voor gezelligheid en vertier voor jong en oud.

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten.

Meer info en foto's over Kolhorn.