Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

musea  Musea.

* Julianadorp,
* Den Helder,
* Callantsoog,
* Hippolytushoef,
* Schagen,
* Kolhorn,
* Heerhugowaard,
* Breezand.

Julianadorp    

* Floratuin Julianadorp, Rijksweg 85, Julianadorp; Tel. 0223 647774.
Promotietuin voor het bollenvak. Er is een winkeltje waarin bloemen en bollen te koop zijn. Tevens informatie over het bollenvak. Op een afgezet grondgebied aan de parallelweg van de Rijksweg N9 tussen afslag Julianadorp en spoorbrug Koegras worden jaarlijks de nieuwste bloembollensoorten geplant, die in de periode van begin april tot eind mei volop in bloei staan. De bloembollen worden in beperkte hoeveelheden aangeleverd door bloembollentelers uit de omgeving van Julianadorp, Breezand, Anna Paulowna,'T Zand, Callantsoog en Petten. Tijdens de bloei kunnen de telers bloembollenhandelaren op de Floratuin laten kennismaken met hun nieuwe produkt, zonder daarvoor hun landerijen te moeten afreizen. De Floratuin is niet alleen opgezet voor de vakmensen, ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Naast het bloembollenveld is een ruimte ingericht waar een film over de bloembollenteelt (in drie talen) kan worden bekeken. Zo kunnen gasten na het bezoeken van de Floratuin, gezellig zittend tussen bloembollen even bijkomen van de indrukken tijdens het bezichtigen van de vele soorten bloeiende bloembollen. Familie Kroon nodigt belangstellenden van harte uit om tijdens de bloeiperiode van begin april tot en met eind mei een bezoek te komen brengen aan de Floratuin bij Julianadorp.
INFO 1 / INFO 2


Museum Weten en werken* Agrarisch Museum "Weten en Werken", Schoolweg 1, Julianadorp; Tel. 0223 641381.
Op loopafstand van onze B&B bevindt zich een uniek museum. Als u in Julianadorp bent, neem er eens een kijkje als u zich interesseert in 'de goede oude tijd'.
Als u binnenstapt in de grote schuur of in de kleinere ruimte, waant u zich even terug in de tijd.
Klik de foto aan om meer over dit unieke museum te weten te komen.

Den Helder     

* Om even door te gaan op de bloemen van Julianadorp: Oranjerie "De Groene Parel", de botanische oase van Den Helder, Soembastraat 83, Den Helder; Tel. 0223 614206.
De Oranjerie is kleurig - met als voornaamste kleuren groen en oranje -, sfeervol en rustgevend. De bezoekers kunnen in alle rust, zittend of lopend, genieten van de bloemenpracht van de Oranjerie. En natuurlijk kunt u er ook iets drinken, dus:
De Oranjerie is een bezoek meer dan waard!
De Oranjerie is uitstekend bereikbaar. Het kassencomplex ligt op hemelsbreed 500 meter afstand van het NS-station van Den Helder.
De entreegelden gaan naar de Stichting Oranjerie Den Helder, die deze gebruikt voor verdere renovatie en uitbreiding van het botanisch kassencomplex.


Lange Jaap vuurtoren
* Lange Jaap: Vuurtoren uit 1878. Hoogste vuurtoren van Europa (63,45 m), met 17 verdiepingen. Uniek is dat de hele vuurtoren is opgebouwd uit gietijzeren platen. Hierdoor is hij 16-zijdig en enorm zwaar. In totaal is 506.100 kg gietijzer gebruikt. Ontwerper is Q. Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen. De Lange Jaap staat een paar honderd meter ten noorden van Fort Kijkduin, waar de voorganger van deze toren stond. De huidige vuurtoren kreeg in 1903 een schitterlicht, maar dit optiek werd aan het begin van de oorlog vernield. Op 2 september 1949 kreeg de toren een nieuw optiek van 1e grootte (brandpuntsafstand 92 cm).
Bijna honderd jaar was deze vuurtoren de hoogste van Nederland. Sinds 1974 is de toen nieuwgebouwde toren op de Maasvlakte hoger.
Alles over vuurtorens.

* Museum Fort Kijkduin, Admiraal VerHuellplein 1, Den Helder; Tel. 0223 612366.
Fort daterend van 1811, deel van de verdedigingslinie die werd gebouwd door Napoleon. De geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving staan centraal in het museum.
De stad Den Helder en het dorp Huisduinen lopen als een rode draad door de verschillende exposities. Vele oude foto’s geven een tijdsbeeld weer van het leven en wonen.
Uw reis begint in het jaar 1799, als de Engelse en Russische troepen aan de kust van Groote Keet en Den Helder een aanval inzetten om Nederland te ontzetten van de Franse overheersing. De invasie mislukt echter jammerlijk en Napoleon besluit om van Den Helder een onneembare vesting te maken, het ‘Gibraltar van het Noorden’.
Het museum heeft bovendien een zeeaquarium. In 1996 opende Prins Willem Alexander officieel het schitterend gerestaureerde fort en het voor Europa unieke zeeaquarium, dat in de onderaardse beuken van het fort is gebouwd.
U vindt hier een 14-tal schitterende aquaqria, met ieder een eigen thema. Sensationeel is de vele meters lange glastunnel, en de zeezoogdieren expositie in de oude waterkelder met het skelet van Chris de potvis. Een bezoek aan ons aquarium is een spannend en leerzaam avontuur dat u absoluut mee moet maken.
Fort Kijkduin heeft een restaurant op een unieke plaats. Het restaurant heeft tevens een buitenterras. U hebt vanuit het restaurant en terras een prachtig uitzicht op zee, zandplaat De Razende Bol, het eiland Texel en het beschermde natuurgebied de Grafelijkheidsduinen. Verder is er een wokrestaurant gevestigd.
Geopend dagelijks van 10-18 u, restaurants langer

* Käthe Kruse Poppen en Speelgoedmuseum, Binnenhaven 25, Den Helder; Tel. 0223 616704 of 0223 684202.
De passie van Tiny Riemersma, het verzamelen van Käthe Krusepoppen, is uitgegroeid tot een uniek Käthe Krusemuseum in Den Helder. De drie etages van het museum staan vol nostalgie! Zelden groeide een hobby uit tot zo’n fijnzinnig en internationaal gerespecteerd museum.Drie generaties Käthe Krusepoppen en oud speelgoed staan hier onder één dak. Tiny begon met haar museum in 1988 met 160 poppen en wat oud speelgoed op de eerste en tweede verdieping. Nu bevolken meer dan 500 Käthe Krusepoppen, waaronder vele unieke poppen, 4 afdelingen van het museum. Een uit de hand gelopen hobby, het verzamelen van Käthe Krusepoppen, beren, poppenhuizen en oud speelgoed, is zelfs uitgegroeid tot een ver buiten de grenzen bekend en uniek museum. Vele poppenverzamelaars en Käthe Kruseliefhebbers uit het buitenland ondernemen een verre reis naar het topje van Noord-Holland, om het Käthe Kruse Poppen en Speelgoed in Den Helder te komen bezichtigen.
Open do t/m za middag. In juli en augustus ook op dinsdagmiddag.

* Marinemuseum, Hoofdgracht 3, Den Helder; Tel. 0223 657534.
Laat ruim 550 jaar historie van de Marine zien vanaf helden als Michiel de Ruijter tot hedendaagse ontwikkelingen. Je kunt diverse schepen bekijken waaronder een oorlogsschip van 140 jaar oud en een mijnenveger en een onderzeeboot. Een deel van de tentoonstelling is tegenwoordig in de oude Rijkswerf Willemsoord die op loopafstand is van het museum. Voorname onderdelen van het museum zijn de onderzeeboot 'Tonijn', het ramschip 'Schorpioen' en de mijnenveger 'Abraham Crijnssen' die ook voor het publiek zijn geopend.
Vanaf April tot November dagelijks geopend, 's winters maandags gesloten.

* Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Willemsoord 60G, Den Helder; Tel. 0223 618320.
Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten. Beleef het mee in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Het Reddingmuseum vertelt het verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Er is van alles te vinden wat met water en 'overleven' te maken heeft. In het museum staan o.a. de motorreddingboot Twenthe, motorstrandreddingboot Ubbo en roeireddingboot nr.15. Ook is er aandacht voor de reddingmaatschappij, redders, bijzondere reddingacties, scheepsrampen, reddingsbrigades, search en rescue-diensten van de Marine en Luchtmacht, de Kustwacht, veiligheid op het water, scheepscommunicatie, navigatie, het weer, bebakening en divers reddingmaterieel. Voor het museum liggen historische reddingboten als Insulinde (1927), Johan de Witt (1941), Prins Hendrik (1951) en Tjerck Hiddes (1975).
De Johan de Witt maakt dagelijks - maar niet in de winter - tussen 13:00 en 16:00 uur rondvaarten in de Binnenhaven. Vaartochten met de andere boten zijn op afspraak mogelijk.Voor families, verenigingen en schoolreisjes zijn er leuke en leerzame speur- of doetochten in het museum.
Dagelijks geopend.

* Museumhaven Willemsoord, Willemsoord 73, Den Helder; Tel. 0223 610555
Museumhaven Willemsoord omvat: De kades grenzend aan het terrein vanaf het Boerenverdriet tot aan het Marinemuseum en de flaneerkade aan de Zuidstraat; Gebouw 73, waarin zijn ondergebracht de toilet- en wasruimtes, een invalidentoilet, 't Schipperscafé, de kantoren van de havenmeester en de Stichting Nautische Monumenten Den Helder en de andere hierbij aangesloten stichtingen en verenigingen, werkplaatsen en opslagruimtes; Een sleephelling tot 60 ton en zo'n 29 schepen.


Callantsoog     

* Museumboerderij 'tante Jaantje', Dorpsplein 33, Callantsoog; Tel. 0224 581457.
In de boerderij veel aandacht voor: wat een jutter vindt; strandhoofden; reddingsmaatschappij; mooie plekjes van Callantsoog op dia's; maquettes van duinen en dorp; een zomerstal; gereedschappen; oude ansichten en foto's; en kaarten over de geschiedenis van Callantsoog; archeologhische vondsten uit de omgeving.
Van juni t/m september, van woensdag t/m zondag; van 15.00 u tot 17.00 u geopend.


Hippolytushoef     

* Museum Allerhande, Noordburenweg 13, Hippolytushoef; Tel. 0227 592555.
Het museum is ondergebracht in een 100 jaar oude boerderij. Vele gebruiksvoorwerpen van vroeger (gereedschappen, blikken) worden hier tentoongesteld.
Bij een bezoek aan het museum waan je je weer even terug in de tijd. Het museum straalt de rust van vroeger weer uit. Onder het genot van een kopje koffie kun je de sfeer even op je in laten werken.
Museum Allerhande beschikt over oude landbouwwerktuigen, waaronder handgereedschappen en machines. Tevens is er een verzameling oude kachels en huishoudelijke voorwerpen uit grootmoederstijd.

* Wieringer Museum Jan Lont, Stroeërweg 39, Hippolytushoef; Tel. 0227 511353 (museum, tijdens de openingsuren ) of 0227 511237 (bij geen gehoor).
Het Eilandmuseum Jan Lont ligt op het voormalige eiland Wieringen in het buurtschap Stroe (niet te verwarren met Stroe op de Veluwe). Stroe ligt tussen de dorpen Hippolytushoef en Den Oever tegen het Wad aan.
De vaste tentoonstelling van het museum toont het leven op het voormalige eiland Wieringen tot ca. 1940. Tijdelijke tentoonstellingen vinden ieder jaar plaats. Eén onderwerp wordt dan extra voor het voetlicht gebracht. De hele zomer staat de Afsluitdijk centraal in het Wieringer Eiland Museum "Jan Lont". Binnen en op het erf zijn op diverse plaatsen onderdelen van deze speciale tentoonstelling te zien.


Schagen     

* Museumboerderij Vreeburg, Loet 14, Schagen; Tel. 0224 216906.
Het museum is ingericht in stijlkamers om u zo een idee te geven van de stads- en streekhistorie. Het is een geheel in oude stijl gerestaureerde 17e eeuwse stadsboerderij met daarin authentieke meubelen en gebruiksvoorwerpen. In de stallen en op de deel staan de werktuigen opgesteld. Ook is er een miniatuur-dorsmachine (1:4) opgesteld. Tevens zijn er klederdrachten, kanten kappen en speelgoed te bezichtigen.
Openingstijden: zie website.

* Regionaal museum 1940-1945, Slotplein 1, Schagen; Tel. 0224 216248.
In het hart van Schagen, aan de markt vind u het Slot Schagen. In de rechter toren is de Stichting Regionaal Museum 1940-1945 Schagen en omstreken gevestigd. De collectie van de stichting is voortgekomen uit een particuliere hobby van Dr. N.J. Grooff. Sinds 1969 is hij gefascineerd geraakt door de Tweede Wereld Oorlog. In de loop der jaren is er een verzameling ontstaan van uniformen, medailles, foto’s, kranten en nog vele andere zeer interessante en unieke voorwerpen.

* Automuseum Schagen, Lagedijkerweg 1A, Schagen; Tel. 0224 212421.
Er staat een groot aantal auto’s tentoongesteld van verschillende bouwjaren en uit diverse landen. De collectie is zeer gevarieerd, hoewel de uit Nederland afkomstige DAF een prominente plaats in neemt. Ook volkswagen is met verschillende modellen vertegenwoordigd alsmede Amerikaanse modellen uit de jaren 1950/60 en diverse Franse en Engelse automobielen.
Behalve de verzameling auto’s is er nog een collectie motor/bromfietsen en oud boerengereedschap. De collectie wordt regelmatig aangevuld met bijzondere auto’s van mensen uit de regio die hun auto tijdelijk aan het museum ter beschikkingstellen.
Openingstijden: zie website.


Kolhorn     

* De Turfschuur, Westfriesedijk 66b, Kolhorn; Tel. 0224 541581.
Informatie over Kolhorn en de polders zoals het vroeger was. De collectie omvat o.a. foto's, oude voorwerpen en de Westfriese Omringdijk. Het vroegere vissersdorp Kolhorn was in de 19e eeuw ook een havenplaats aan de Zuiderzee waar vooral turf werd aangevoerd. De oude turfschuur is gerestaureerd. Hier het verhaal van het vissersdorp Kolhorn, de Omringdijk en het waterschap, toen en nu. Ook de mogelijkheid om met de orginele staversejol, de KH44, met enkele personen een rondvaart te maken. De jol ligt afgemeerd tegenover Museum De Turfschuur.


Heerhugowaard    

* Poldermuseum den Huijgen Dijck, Huigendijk 17, Heerhugowaard; Tel. 072 5741159 of 5715019 of 5713545.
Midden in het polderlandschap ligt de relatief nieuwe gemeente Heerhugowaard, ontstaan uit het gehucht Huigenwaard. Er zijn nog historische poldereigenschappen terug te vinden en er is een Poldermuseum. Het Poldermuseum Heerhugowaard heeft zich ten doel gesteld de collectie en het gemaal toegankelijk te maken voor het publiek. Daarnaast verzamelt men objecten die te maken hebben met de geschiedenis van de polder Heerhugowaard. De eikenhouten polderkast uit ca. 1630 is het topstuk van Poldermuseum Den Huygen Dijck. De polderkast heeft twee deuren met Elk vier Panelen. In de bovenlijst zijn gebeeldhouwde voorstellingen te zien. Aan de linkerkant is een ploegende Boer afgebeeld, aan de rechterkant een zeetafereel. De kast behoorde toe aan het polderbestuur en stond altijd in de vergaderkamer.
Geopend van 22 april t/m 4 november: elke zondag en eerste woensdag vd maand, van 13.30 uur tot 16.30 uur en op afspraak.


Breezand    

* Museum Anna Paulowna, Zandvaart 5, Breezand; Tel. 0223 523155.
Midden tussen de bollenvelden van Anna Paulowna is op 30 april 1993 het Museum van de vereniging Oud Anna Paulowna geopend. Het Museum behandelt de droogmaking van de Anna Paulowna Polder, de bloembollenteelt in en om Breezand, het leven en werken in deze polder, de bestuurders, enz. Ook vindt U in het Museum informatie over Koningin Anna Paulowna, echtgenote van Koning Willem 2, wier naam de gemeente draagt.