Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

petten  Petten. (20 km.)

Scheidslijn van Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Aan de noordzijde wordt rekening gehouden met een hogere golfoploop dan aan de zuidzijde Aan de voet van de 5,5 km. Hondsbossche Zeewering bevindt zich het ca. 1500 inwoners tellende badplaatsje Petten (Gemeente Zijpe). De naam verwijst naar de drie putten die zich ter plaatse hebben bevonden. Pet betekende put. De putten zijn dan ook nog steeds te vinden in het wapen van Petten.
Op de grens van het duingebied De Pettemer Duinen (34 ha) en de Hondsbossche Zeewering ligt het huidige, vierde dorp, dat dateert uit 1946. Het eerste dorp werd verzwolgen door de zee, ook het tweede dorpje ging grotendeels verloren door overstromingen en het derde dorp werd in de tweede wereldoorlog door de Duitsers afgebroken in het kader van de Atlantikwall. In 1946 werd begonnen met de wederopbouw, toen ook verloor Petten haar autonome status en werd samengevoegd met gemeente Zijpe.
In het verleden vertrokken walvisvaarders vanuit Petten. De begraafplaats uit die tijd is bewaard gebleven en onlangs gerestaureerd. Ook de Engelandvaarders begonnen hier hun reis.

Nu biedt Petten bezoekers van zee, strand en duin talrijke voorzieningen. De tentoonstelling "Dijk te Kijk", vertelt over het roemruchte verleden van de Pettemers en toont de geschiedenis van de Hondsbossche Zeewering. Deze dijk stamt uit ca. 1700 en werd met mensenhanden gebouwd, om de eeuwige strijd tegen het water te winnen.
Tussen Petten en Camperduin, in de Harger- en Pettemerpolder, ligt het natuurreservaat "De Putten". Dit reservaat is in het midden van de 19e eeuw ontstaan en bestaat in werkelijkheid uit putten, die toen zijn gegraven. De dijkenbouwers van de Hondsbossche zeewering gebruikten kleigrond om de dijken te verhogen en te verstevigen. De gaten die zo ontstonden heten kleiputten. De Putten bevat brak water, een mengsel van zoet regenwater en zou zeewater, dat diep onder de dijk doorsijpelt. Brak water bevat veel voedsel en is daarom geliefd bij veel vogelsoorten, zoals trekvogels. Dit gebied is goed te zien vanaf de Hondsbossche Zeewering.

Bezienswaardig in het dorp is de kerkvloer en kerkhof van een voormalige hervormde kerkje, dat in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan. De huidige kerk is van na de oorlog en is thans als cultureel centrum in gebruik en heeft geen echte functie meer als kerk.
Museum De Dijk te Kijk, dit museum laat waterschapsgeschiedenis van de provincie Noord-Holland zien maar vooral van de dijken, het is gelegen aan de Hondsbossche zeewering, een dijk dat naar Camperduin loopt. In de polder daarvan liggen natuurgebieden De Putten en Abtskolk, beide een bekend vogelgebied. Aan de andere kant van Petten stond een windorgel, vanwege het dure onderhoud weggehaald, in de polder die loopt tot het dorp Sint Maartensvlotbrug staat de Molen Noorder M uit waarschijnlijk 1657.