Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

In de regio  In de regio.

Wilt u een heerlijke vakantie aan zee en strand? Kom dan naar de Kop van Noord-Holland.

strand bij Julianadorp Een kilometerslang zandstrand ligt voor u klaar en kent geen openingstijden. U kunt er altijd terecht: in de ochtend voor een frisse wandeling, in de middag voor de gezellige drukte en in de avond voor een romantische zonsondergang.
Naast dit mooie geschenk van moeder natuur leent het gebied achter de duinen zich ook prima voor een dagtocht. Fietsen langs de bloeiende bollenvelden. Zeehonden kijken op de Waddenzee. Kanoën door de wateren van de polders.

In de Kop van Noord-Holland zijn veel leuke dingen te beleven zoals: de Oude Rijkswerf in Den Helder, Fort Kijkduin gebouwd door Napoleon, Vikinghuis, Marinemuseum, Texel met Ecomare, Schager markt, Broekerveiling, Stoomtrein Hoorn, Sprookjeswonderland, Zuiderzeemeuseum en nog veel meer.
We hebben een 15-tal dorpen en steden voor u uitgelicht waar u zich prima zult kunnen vermaken. Hierbij hebben we de afstand tot aan Julianadorp even aangegeven.


* Den Helder,
* Breezand,
* Anna Paulowna,
* Callantsoog,
* Schagen,
* Kolhorn,
* Petten,
* Den Oever,
* Schoorl,
* Bergen aan Zee,
* Heerhugowaard,
* Alkmaar,
* Hoorn,
* Beverwijk,


Welkom in Holland Boven Amsterdam.



























Den Helder  Den Helder. (6 km.)  

Boven in de Kop van Noord-Holland ligt de stad Den Helder, de enige stad in Nederland die aan de Noordzee ligt. Zowel in het noorden, oosten als westen omringd door water en vooral bekend door de Koninklijke Marine en de Nationale Vlootdagen.
Fort Kijkduin In vroeger eeuwen werden de schepen van de VOC zonder probleem door de verraderlijke wateren rond Den Helder geloodst. De aanleg in 1780 van een strekdam en het bezoek van Napoleon in 1811 aan het Gibraltar van het Noorden zoals de keizer Den Helder noemde, zorgde voor een bloeiperiode van de stad waarin de Koninklijke Marine tot op de dag van vandaag een prominente plaats inneemt.

Want Den Helder is bekend als de thuisbasis van de Koninklijke Marine, die een belangrijke werkgever voor de stad en de omgeving is. De meeste marine-activiteiten zijn dan ook in of nabij de stad geconcentreerd: de meeste schepen hebben er hun thuishaven, daarnaast is er een (onderhouds-) werf, zijn er diverse werkplaatsen en opleidingen (o.a. het Koninklijk Instituut voor de Marine (K.I.M.) en zijn nabij de stad nog een marine-vliegveld De Kooy, waar vliegshows worden gehouden, en een marinierskazerne (de Joost Dourleinkazerne op Texel).

Op 22 januari 2005 brak er brand uit in het voormalige stadhuis van Den Helder aan de Kerkgracht. Het dak is ingestort, maar de buitenmuren stonden nog overeind. Het torentje werd uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. Inmiddels is het gerestaureerd en in de oude vorm terug gebracht. Het pand is gebouwd in 1851 in art deco stijl. In de jaren '20 is er ook nog een weeshuis in gevestigd geweest.

Nieuwe Diep of Helder zoals een paar namen voor Den Helder luiden, heeft alle mogelijkheden om te winkelen, op een terrasje te zitten of zo maar wat te flaneren. Restaurants en bars zijn er in allerlei nationaliteiten wat eigen is aan het zeevaartkarakter van de stad. De binnenstad kent een groot assortiment winkels en een overdekt winkelcentrum.

Ten zuiden van Den Helder strekken zich kilometerslange zandstranden uit tot aan de badplaats Petten. Het duingebied biedt talloze fiets- en wandelpaden. Naast het strand biedt Den Helder als het weer niet meezit genoeg overdekt vertier met onder meer Fort Kijkduin met een Noordzee Aquarium, de Rijkswerf Willemsoord met het Marinemuseum met een onderzeeboot en het Reddingsmuseum 'Dorus Rijkers'. Ook het kassencomplex Hortus Overzee Den Helder met Japanse tuin, megabioscoop Utopolis, schouwburg De Kampanje en Kinderspeelparadijs Ballorig zijn in Den Helder te bezoeken. Lange Jaap

Net ten noorden van Fort Kijkduin staat vuurtoren De Lange Jaap. Het is heel lang de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa geweest (63,45m). Uniek is dat de hele vuurtoren is opgebouwd uit gietijzeren platen en daardoor is de vuurtoren erg zwaar. De 16-zijdige toren is gebouwd in 1877. Het licht kon op 1 april 1878 ontstoken worden.




oude watertoren De oude watertoren in Den Helder werd gebouwd in 1856 en was de oudste watertoren van Nederland. De toren is gebouwd op initiatief van de marine en de gemeente Den Helder om schepen van schoon drinkwater te voorzien.
Het aantal particuliere aansluitingen was de eerste jaren niet groot. Dit kwam omdat men voor een klein bedrag een huishoudemmer met water kon krijgen bij de straatbronnen of bij de waterboeren, die per kar of schuit hun verse waar aanvoerden.
De nieuwe watertoren is ontworpen door architect Jan Schotel en werd gebouwd in 1908.
De watertoren heeft een hoogte van 40,15 meter en heeft een waterreservoir van 400 m3. De toren staat aan de T-splitsing van de Vijfsprong en Polderweg en is in 1956 en 2005 gerenoveerd.



Het is ook mogelijk een rondvaart te maken door de haven of een dagje zeevissen. Vanuit Den Helder kan een dagtocht naar Texel gemaakt worden maar ook Wieringen en Schagen zijn een bezoekje waard. Vanuit Den Helder vertrekken de ferryboten naar Texel.

De meeste inwoners van de gemeente Den Helder wonen in de gelijknamige stad, globaal genomen ong. 44.000. De belangrijkste delen van Den Helder zijn Nieuw-Den Helder, De Schooten en de Helderse binnenstad. De andere inwoners van de gemeente wonen in de kernen Julianadorp (rond de 15.000) en in Huisduinen (ong. 1000). Deze kernen worden inmiddels als wijken beschouwd, omdat ze dicht bij de stad Den Helder liggen. Huisduinen is trouwens het oorspronkelijke Den Helder; later kwam er nabij Huisduinen een tweede kern. Deze werd Den Helsdeur genoemd, omdat de stad wegens haar strategische ligging een hel was voor de vijandelijke schepen die de Zuyderzee op wilden varen, dat later de naam Den Helder zou vormen. Den Helder heette voorheen ook 'Nieuwediep'; de inwoners zijn nog steeds bekend als 'Nieuwediepers'; ze worden ook wel 'Jutters' genoemd.

Meer over de geschiedenis van Den Helder op Den Helder, van "buyrt" naar marinestad.


Terug naar MENU  

























































































Breezand  Breezand. (10 km.)  



Breezand is een dorp in de gemeente Anna Paulowna.

Midden tussen de bollenvelden van Anna Paulowna is op 30 april 1993 het museum van de vereniging Oud Anna Paulowna geopend. (Adres: Zandvaart 5, Breezand)
Het museum behandelt de droogmaking van de Anna Paulowna Polder, de bloembollenteelt in en om Breezand, het leven en werken in deze polder, de bestuurders, enz. Ook vindt U in het museum informatie over Koningin Anna Paulowna, echtgenote van Koning Willem 2, wier naam de gemeente draagt.
Per jaar worden gemiddeld zes wisselende exposities en/of tentoonstellingen gehouden.
Jaarlijkse Evenementen:
• "Talent in 't Museum" Expositie en demonstraties van hobby's en kunst op velerlei gebieden tijdens de bloemendagen.
• Hemelvaartsdag, "Museumrit" met historische motoren door de kop van Noord Holland start en finish bij het museum. Hier kunt u ook de motoren bezichtigen.

Lentetuin De gemeente Anna Paulowna heeft binnen haar grenzen het grootste areaal aan bloembollen in Nederland. Dit toont men jaarlijks met een bloembollententoonstelling "De Lentetuin" (eind februari) en met "De Bloemendagen", wanneer vele mozaïeken van hyacintennageltjes langs de wegen staan opgesteld. Kijk voor meer informatie over de bloemendagen ook even op de pagina over Anna Paulowna.

Sinds 5 maart 1981 staat in elke editie van de Lentetuin Breezand een onderwerp, evenement of plaats centraal, zoals Venetië, Londen, Parijs, Tirol, onderwaterwereld, sprookjes, de Friese Elfstedentocht, etc.
De Lentetuin Breezand is uitgegroeid tot een professionele bloemenshow. Jaarlijks komen er meer dan twintigduizend bezoekers naar de Noordkop om tegenieten van een stralende lentedag. Bollenkwekers uit het Noordelijk Zandge-bied spannen zich in om de show tot een succes te maken. Hun bolbloemen vormen elk jaar het prachtige decor voor een wisselend thema.
Het San Marcoplein, de Eiffeltoren en de Big Ben; het zijn bekende bezienswaardigheden die tussen de bloemen schitterden. Poppen, kleding, maskers, bruggen, de Tower Bridge en een gondel maakten het plaatje compleet.

Net als in andere jaren is op de Lentetuin het complete assortiment bolbloemen te zien, waaronder tulpen, narcissen, hyacinten, lelies, irissen, zantedeschia's, krokussen en de vele bijzondere bolgewassen. Daarnaast geniet de bezoeker van prachtige bloemstukken en begroeiing. De bloembollenkwekers doen hun uiterste best elk jaar de kwaliteit op uitzonderlijk hoog niveau te krijgen. Grenzend aan de bloemententoonstelling is de voorjaarsbeurs Expo met allerlei sfeervolle artikelen voor huis en tuin. Tevens is er het Body & Mindplein waar de bezoeker terecht kan voor de innerlijke en uiterlijke verzorging. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen terecht op de kleine boerderij of zich vermaken in de speciale knutselhoek.




Terug naar MENU  

























































































Anna Paulowna  Anna Paulowna. (16 km.)  



Anna Paulowna valt onder gemeente Hollands Kroon, dat bestaat uit de plaatsen: Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna/Breezand en Niedorp. De inwoners van de polder hebben in de relatief korte geschiedenis veel meegemaakt. Van armoede op de westelijke zandgronden rond Breezand tot een overstroming in 1916 aan toe. De komst van de bloembolcultuur, na 1911, bracht uiteindelijk ook het zandgebied welvaart.

Anna Paulowna Pas omstreeks 1600 lukte het enkele delen van het verdronken gebied (Zijpe en Wieringerwaard) terug te winnen. De Anna Paulownapolder werd in 1846 als laatste met particuliere gelden drooggemaakt. Anna Paulowna was de gemalin van Koning Willem II die in die tijd over Holland heerste. Zij heeft haar naam gegeven aan deze polder van ruim 5.000 hectare groot.

Een voormalige stroomgeul, het Oude Veer, uitgeschuurd door eeuwenlange werking van eb en vloed, verdeelt de gemeente in een Oostpolder en een Westpolder, maar verenigt ook, want het is de laatste jaren een watersportcentrum geworden, dat door de gehele bevolking wordt bezocht.

De zandgrond van de Westpolder, waar men voor de komst van de kunstmest (rond 1890) en voor de verbeterde waterhuishouding slechts één koe op vijf hectare kon houden, bleek in 1912 uitermate geschikt voor bloembollenteelt. Na 1920 kwam een tweede kolonisatie van pioniers op gang, die Breezand gemaakt heeft tot het dichtst bevolkte deel van de polder. De gemeente Anna Paulowna is nu uitgegroeid tot het grootste aaneengesloten bollengebied van de wereld.


poldertuin Na de inpoldering van de Anna Paulowna polder werd in de meest centraal gelegen bewonerskern - Kleine Sluis, aan de Molenvaart tegenover het huidige gemeentehuis - een Poldergebouw met kantoren gesticht waarin het Polderbestuur zetelde. Rondom dit gebouw diende uiteraard een mooie tuin te worden aangelegd. En op die manier is de Poldertuin uiteindelijk ontstaan.
De toegang is geheel gratis. De tuin is altijd te bezichtigen. In de periode vanaf eind januari tot en met mei, half juni is de tuin op zijn mooist, omdat dan vrijwel altijd bol- en knolgewassen in bloei staan.

bloemendagen Ieder voorjaar worden er in Anna Paulowna zgn. "Bloemendagen" gehouden. Tijdens dit evenement dat jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bezocht, worden door de plaatselijke bevolking gemaakte bloemenmozaieken langs de wegen tentoongesteld en bewonderd. Honderden mensen werken elk jaar samen om circa 100 mozaieken te maken.
In mei laten de inwoners van de gemeente Anna Paulowna zien wat bloemenpracht is en waar dit bollengebied in de kop van Noord-Holland toe in staat is. Tijdens de bloemendagen staan de vele bloembollenvelden in deze gemeente in volle bloei. Wat prachtig is om te zien.


bloemendagen De mozaïeken worden gemaakt van de bloempjes van de hyacint. Voor het maken van een mozaïek is veel geduld nodig. Hoewel veel voorbereidingen al eerder in het jaar plaatsvinden, kan met het meeste werk pas een aantal dagen voor aanvang van de Bloemendagen worden begonnen. De bloempjes moeten dan stuk voor stuk met een speld op een plaat tempex worden geprikt, zo'n 10.000 bloemen en spelden per m2.
Klik op de foto om zelf te zien wat een monnikkenwerk het is...

Een aparte categorie vormen de straten en bruggen. Deze worden versierd met slingers van narcissen en opgefleurd met prachtige bloemstukken.

Maar er is meer...
Tijdens de Bloemendagen is er meer te doen: natuurlijk zijn er de prachtige bollenvelden maar ook vele exposities, markten, fiets- en wandeltochten, demonstraties, vrijwel allemaal gratis toegankelijk. Op de informatieposten is een gratis overzicht verkrijgbaar van alle activiteiten. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Poldertuin aan de Molenvaart, een prachtig aangelegde tuin waar u alle gewassen aan zult treffen die in deze omgeving worden geteeld. Op de informatieposten zijn plattegronden te verkrijgen. Voor fietsers en wandelaars zijn er speciale routes.

Een bezoekje aan Hof van Anna Paulowna ook zeker aan te bevelen.

In de gemeente Anna Paulowna zijn de drie molens op de grens van de polder Anna Paulowna en de polder Wieringewaard het bekijken waard. Ook het museum Oud Anna Paulowna in Breezand en Stichting Oudheidkamer Wieringewaard ‘Het Polderhuis’ zijn de moeite van het bezoeken waard. In Muziekcentrum de Waert in Wieringewaard worden dikwijls concerten en uitvoeringen uitgevoerd.

Landgoed HoenderdaellLandgoed Hoenderdaell is een stukje on-Nederlands landschap in de Anna Paulowna Polder. Aangelegd door de familie Kruijff die het openstelde voor het publiek. Al in de periode daarvoor was het geen uitzondering om vanaf de Van Ewijcksvaart geregeld een groep nandoes op de dijk te zien.
Het landgoed is gevestigd op een eiland in het Oude Veer. Op het park is onder meer een exotische kas te vinden waar kaaimannen en trompetterende flamingo’s verblijven. In de kinderboerderij volop geiten, kippen en konijnen, maar ook staat er een koppeltje zebra’s op de dierenweide.
Er is een wandelroute uitgezet van ongeveer 6 km. Op die wandelroute kunt u edelherten tegenkomen. Helaas kunnen deze dieren makkelijk ontsnappen uit het landgoed en dan in bewoond gebied met wegen terecht komen. Dit heeft al geleid tot het doodschieten van hert en het lot van een 12-tal andere herten is nog onzeker. Het management van Landgoed Hoenderdaell zou er goed aan doen om deze ontsnappingen onmogelijk te maken aangezien zij verantwoordelijk zijn.
De laatste jaren fungeert Hoederdaell ook als opvang voor exotische dieren zoals tijgers en leeuwen uit circussen.


Door Anna Paulowna loopt een belangrijke Europese langeafstandswandelroute heen, de wandelroute E9. Het Nederlandse deel van de E9 wordt het Hollands Kustpad genoemd.
Het Hollands Kustpad heeft een lengte van ongeveer tweehonderddertien kilometer. De route van het Hollands Kustpad wordt beschreven in een wandelgids die wordt uitgegeven door het Wandelnet en het Nivon.
Het leeuwendeel van de route gaat door het duinlandschap, maar er worden ook een paar uitstapjes gemaakt in het polderlandschap van Noord-Holland. Vandaar dat de route ook langs Anna Paulowna voert.

Meer informatie over Anna Paulowna


Terug naar MENU  

























































































Callantsoog  Callantsoog. (12 km.)  



Callantsoog, een klein dorpje in de kop van NoordHolland pal aan de Noordzee. Direct gelegen achter de smalste duinenrij die de woeste golven van de Noordzee tegenhouden. Waar je de natuurelementen van de wind, regen en ZON tot diep in je binnenste kan voelen. Callantsoog, gelegen op het oude eiland 't OGhE dat nog zo mooi is te herkennen in het ingepolderde landschap. Het dorpsplein van Callantsoog is de oude duinvallei 't Oogh, waar de bewoners in 1570/ 1573 toen het oude dorp werd overstroomd door de zee, naartoe vluchten. Het huidige dorp (ca. 2600 inwoners - zomers meer dan 10.000 inwoners) kende twee eerdere versies die door de zee zijn verzwolgen.
Het dorpsplein van Callantsoog, nu een gezellig ontmoetingscentrum voor dorpers en toeristen.

Tante JaantjeAan het Dorpsplein staat een nog een onaangetast Westfriese stolpboerderijtje. Tante Jaantje was de laatse bewoonster. Na haar overlijden is in overleg met haar kinderen in 1992 de woning verkocht aan Stichting Callinger Erfgoed die het als Museumboerderij Tante Jaantje in gebruik heeft genomen. Het hoofdthema van het historische museum is "het leven en werken in het oude Callantsoog".

Callantsoog Callantsoog maakt deel uit van het zogenaamde Noordelijke Zandgebied. Dit gebied bestaat uit gronden die door de zee zijn overstroomd en door de mens weer zijn drooggelegd.
De bodem is altijd zanderig en heeft een hoog percentage zout. In dit gebied staat ook altijd een beetje wind. Kortom een geweldig gebied voor de bollenteelt. Tulpen, hyacinten, narcissen, crocussen, sneeuwklokjes en vele andere soorten bloembollen worden hier gekweekt.

Meer info en foto's over Callantsoog vind je op INFO




Terug naar MENU  

























































































Schagen  Schagen. (19 km.)  



Schagen Schagen is een oude plaats. Rond 975 duikt de plaats al in teksten op. Oude, schriftelijk bewaard gebleven bronnen maken melding dat zes hoeven, gelegen te "Scagha" (dit zou de betekenis hebben van "vooruitstekende punt of landtong), aan de abdij te Egmond worden overgemaakt. We mogen dus veronderstellen dat Schagen vanaf de tiende eeuw permanent bewoond is geweest. Het aantal woonheuvels (terpen), dat in en om Schagen, in verhouding tot die in de omgeving, het belangrijkst zijn, wijst in die richting.

Markante herkenningspunten van Schagen zijn de Grote Kerk aan de Markt, een zeldzaam protestants voorbeeld van neogotiek en de, eveneens neogotische, Rooms-katolieke Christoforuskerk naar ontwerp van Alfred Tepe. In de Christoforuskerk hangt de oudste luidklok van Nederland, gegoten in 1478 en gewijd aan de missionaris Liudger. Bij het naderen van Schagen zijn de kerktorens reeds vanaf grote afstand te zien.
Verder zijn het herbouwde Slot Schagen (met authentieke slottorens), de Markt, het Regionaal Museum 1940-1945 Schagen, de museumboerderij Vreeburg en de in 2005 geopende Recreatiehaven Schagen interessant. Gedurende de zomermaanden is er de Westfriese Folklore. En dan is er nog de Schager Wiel, een natuurgebied rondom het meer 'De Wiel' en het aangrenzende zwembad De Wiel. Verder zijn museum Slag van de Somme (een museum van drie verdiepingen in een hoge toren met o.a. verzameling oude uniformen, helmen, wapens en munitie) en Het Kaasmuseum "Te Hooi en te Gras" leuk om te bezoeken.

Als grootste kern in een regio vol kleine dorpen en gehuchten is Schagen een belangrijk regionaal centrum. Niet alleen de markt op donderdag trekt een groot publiek; met name de vele feesten die door het jaar heen in de stad georganiseerd worden trekken bekijks.

SchagenDe reeds genoemde Westfriese Folklore is er in de zomermaanden elke donderdag op de Schager Markt. Diverse oude ambachten worden tentoongesteld en nagespeeld in het centrum. Hoogtepunt is de grote optocht die in de middag over het marktterrein trekt. Oude koetsen, heren en dames in diverse klederdrachten en uiteraard muziek maken deze optocht tot een populaire attractie die, zeker bij mooi weer, veel toeristen naar het Schagense lokt.

Tienduizenden bezoekers per dag. Elke week heeft een ander thema.

Ook kent men Popweekend in Schagen, hier treden diverse artiesten op. Dit gebeurt op een tweetal podia. Dit festijn vindt altijd plaats op het eerste weekend van augustus. Ook buiten de grote feesten om blijft Schagen een belangrijk regionaal uitgaanscentrum.

Bekende (oud-)inwoners van Schagen zijn: Marchien Bakker, paragnoste, winnaar van Op zoek naar het zesde zintuig; Carel Beke, schrijver van o.a. Pim Pandoer; Herman Berghuis, zanger en danser, Idols-deelnemer; Karin Bloemen, zangeres en cabaretière; Carlo en Ron Boszhard, presentatoren; Gerard Joling, zanger en presentator; Saskia en Serge, zangeres en zanger; Gijs Staverman, dj/presentator en Jurgen Smit, presentator.






Terug naar MENU  

























































































Kolhorn  Kolhorn. (24 km.)  



Kolhorn Het voormalige vissersdorp 'Colhorn' is een schilderachtig oud vissersdorp, dat tot 1844 aan de oude Zuiderzee lag, aan de voet van de Westfriese omringdijk en bestaat al tenminste 650 jaar. Van Kolhorn zijn gegevens bekend die terug gaan tot 1288. De eerste melding van bewoning dateert van 1514. Door de verschillende inpolderingen, ligt het nu midden in het Noordhollandse landschap. Het uiterlijk van een vissersdorp is echter blijven bestaan, het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan. U zult onder de indruk zijn van de schitterend gerestaureerde huizen en gebouwen, waarvan de dorpskerk uit de 17de eeuw het middelpunt vormt.
De inwoners hielden zich in de 17e gouden eeuw naast visserij, voornamelijk bezig met de scheepvaart, vooral met de overslag van goederen uit grote zeeschepen op kleinere schepen die door geringere diepgang de handelswaar zoals hout, turf, rogge, pek, zout, verder over de Zuiderzee of binnenwateren Holland in brachten.

Overblijfselen van de vroegere situatie zijn nog te zien op de Westfriese Omringdijk. Want Kolhorn was vooral ook een overslagpunt voor turf. Turf was sedert de middeleeuwen een populair en relatief goedkope brandstof, die pas in de 19e eeuw vervangen werd door gas, antraciet (kolen) en olie. De in Kolhorn aanwezige turfschuren, ook wel kolenboeten genoemd, dienden om de vanuit de noordelijke provincies aangevoerde brandstof turf (en later ook andere brandstof) in op te slaan; wellicht hebben ze ook dienst gedaan als opslagplaats voor wier ofwel zeegras. In tegenstelling tot de woonhuizen staan de turfschuren niet achter en onder aan de dijk, maar er bovenop. De schuren konden worden gevuld vanaf de dijkzijde; zij werden weer leeggehaald aan de andere lage zijde waar zich ook laad-en losplaatsen bevonden. Hoe lang dit soort schuren op deze plaats al staan is niet echt bekend. Veel van de historie van Kolhorn kunt u bekijken in een museum dat is gevestigd in de gerestaureerde turfschuur.
In 1988 werd Kolhorn aangewezen als Rijks beschermd dorpsgezicht.

Kolhorn heeft model gestaan voor een klein deel van het Zuiderzee museum te Enkhuizen. Het valt de meeste mensen echter niet direct op. Wanneer je er niet op bedacht bent, loop je het dan ook zo voorbij.

Nachtmarkt in Kolhorn In augustus wordt de jaarlijkse Nachtmarkt gehouden. De markt is 's avonds tussen 18:30 en 01:00uur en beslaat ongeveer 325 kramen en stalletjes die opgesteld staan rondom de oude haven en de kerk. De markt en het oudste gedeelte van het dorp zijn op deze avonden prachtig verlicht en uw bezoek meer dan waard. De kramen en stalletjes zijn rijk gevarieerd in hun assortiment. De nachtmarkt staat ieder jaar weer voor gezelligheid en vertier voor jong en oud.

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten.






Terug naar MENU  

























































































petten  Petten. (20 km.)  



Scheidslijn van Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Aan de noordzijde wordt rekening gehouden met een hogere golfoploop dan aan de zuidzijde Aan de voet van de 5,5 km. Hondsbossche Zeewering bevindt zich het ca. 1500 inwoners tellende badplaatsje Petten (Gemeente Zijpe). De naam verwijst naar de drie putten die zich ter plaatse hebben bevonden. Pet betekende put. De putten zijn dan ook nog steeds te vinden in het wapen van Petten.
Op de grens van het duingebied De Pettemer Duinen (34 ha) en de Hondsbossche Zeewering ligt het huidige, vierde dorp, dat dateert uit 1946. Het eerste dorp werd verzwolgen door de zee, ook het tweede dorpje ging grotendeels verloren door overstromingen en het derde dorp werd in de tweede wereldoorlog door de Duitsers afgebroken in het kader van de Atlantikwall. In 1946 werd begonnen met de wederopbouw, toen ook verloor Petten haar autonome status en werd samengevoegd met gemeente Zijpe.
In het verleden vertrokken walvisvaarders vanuit Petten. De begraafplaats uit die tijd is bewaard gebleven en onlangs gerestaureerd. Ook de Engelandvaarders begonnen hier hun reis.

Nu biedt Petten bezoekers van zee, strand en duin talrijke voorzieningen. De tentoonstelling "Dijk te Kijk", vertelt over het roemruchte verleden van de Pettemers en toont de geschiedenis van de Hondsbossche Zeewering. Deze dijk stamt uit ca. 1700 en werd met mensenhanden gebouwd, om de eeuwige strijd tegen het water te winnen.
Tussen Petten en Camperduin, in de Harger- en Pettemerpolder, ligt het natuurreservaat "De Putten". Dit reservaat is in het midden van de 19e eeuw ontstaan en bestaat in werkelijkheid uit putten, die toen zijn gegraven. De dijkenbouwers van de Hondsbossche zeewering gebruikten kleigrond om de dijken te verhogen en te verstevigen. De gaten die zo ontstonden heten kleiputten. De Putten bevat brak water, een mengsel van zoet regenwater en zou zeewater, dat diep onder de dijk doorsijpelt. Brak water bevat veel voedsel en is daarom geliefd bij veel vogelsoorten, zoals trekvogels. Dit gebied is goed te zien vanaf de Hondsbossche Zeewering.

Bezienswaardig in het dorp is de kerkvloer en kerkhof van een voormalige hervormde kerkje, dat in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan. De huidige kerk is van na de oorlog en is thans als cultureel centrum in gebruik en heeft geen echte functie meer als kerk.
Museum De Dijk te Kijk, dit museum laat waterschapsgeschiedenis van de provincie Noord-Holland zien maar vooral van de dijken, het is gelegen aan de Hondsbossche zeewering, een dijk dat naar Camperduin loopt. In de polder daarvan liggen natuurgebieden De Putten en Abtskolk, beide een bekend vogelgebied. Aan de andere kant van Petten stond een windorgel, vanwege het dure onderhoud weggehaald, in de polder die loopt tot het dorp Sint Maartensvlotbrug staat de Molen Noorder M uit waarschijnlijk 1657.


Terug naar MENU  

























































































den oever  Den Oever. (26 km.)  



luchtfoto van den oever Den Oever is een dorp gelegen in de gemeente Wieringen, in de provincie Noord-Holland. Het is pal gelegen aan de Afsluitdijk. Het dorp is vooral bekend om de garnalenvisserij.
Opvallend is dat er geen kerk staat in het dorp, wel stond er vroeger De Kapel, deze was verbonden met een gasthuis. Dit gebouw staat nu in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Naast de grote haven met de grote vissershallen staat er in het dorp de molen De Hoop, deze dateert van 1652. Aan de rand van het dorp is sinds 2004 het Vikinginformatiecentrum (VIC) gevestigd in een modern gebouw dat het deelt met de lokale VVV. Het VIC is in de opvolger van het opgeheven museum Het Huis van de Aarde gevestigd en laat de bezoeker kennismaken met de lokale vroeg-middeleeuwse geschiedenis en met name de Vikingen, die zich op Wieringen hadden gevestigd. Er is ook een hoek gewijd aan de algemene geologie. Afhankelijk van het getij vindt er eind augustus of begin september de Flora en Visserijdagen plaats. Dit meerdaagse festival is een gecombineerde bloemenshow en vlootschouw met ook nog de kermis, jaarmarkt, nachtmarkt, draaiorgelfestival en nog veel meer activiteiten.

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten.

Meer info over Den Oever.


Terug naar MENU  

























































































evenementen  Schoorl. (28 km.)  



Schoorl vanaf Klimduin gezien En dan het favoriete dorp van dieet-goeroe Sonja Bakker, waar ze zelfs een vakantiehuisje heeft:

Schoorl (Westfries: Skorlo (dialect: Skoorl)) is een dorp in de gemeente Bergen.
Tot 1 januari 2001 was Schoorl een zelfstandige gemeente met de dorpen Schoorl, Schoorldam, Aagtdorp, Camperduin en Groet.
Vanuit Schoorl is de zee uitsluitend per fiets te bereiken.

Tussen Schoorl en Schoorl aan Zee ligt het duinbos van de Boswachterij Schoorl, waarvan Schoorl ook het bekendst is. Het bekendste gedeelte van de Schoorlse duinen, de hoogste duinen van Nederland met een oppervlakte van 1800 ha, is het Klimduin. Dit duin wordt door veel toeristen beklommen en afgedaald op de steile kant bij het dorp.
Een eeuwenoude traditie in Schoorl is op Tweede Pinksterdag de meidenmarkt, een dorpsfeest op het Klimduin.

Hoe zijn de duinen ontstaan, hoe handhaven ze zich en hoe beschermen ze het land? Antwoord op deze vragen krijg je in bezoekerscentrum Het Zandspoor.
Het centrum ligt aan de rand van de fascinerende natuur van de Schoorlse Duinen, aan de voet van de hoogste duintop van Nederland. Liefhebbers van vergezichten, ruige natuur én rust komen hier volop aan hun trekken. In het bezoekerscentrum is alle informatie over de omringende natuur, de vele recreatiemogelijkheden en het beheer van de Schoorlse Duinen.

Wandelen in de Schoorlse Duinen is in elk seizoen een aanrader.

Schoorl heeft naast de duinen ook bezienswaardigheden, onder andere de hervormde kerk uit de 17e eeuw, het voormalige raadhuisje uit 1601 en een meelmolen.




Terug naar MENU  

























































































evenementen  Bergen aan Zee. (34 km.)  



Westelijk van Bergen ligt, direct aan zee en omringd door bossen en midden in het Noordhollands Duinreservaat, Bergen aan Zee.
Het hele jaar door vormt Bergen aan Zee een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten door bos- en duin of over het strand. En natuurlijk is het hier in de zomer goed toeven aan zee, op het brede en uitgestrekte strand, met in het noorden het naturistenstrand of in een van de strandpaviljoens. In 2006 vierde de badplaats zijn 100-jarige bestaan.

Zeeaquarium Bij de hoofd strandafgang vindt u het Zeeaquarium waar u Nemo en zijn neefjes en nichtjes uit de hele wereld kunt bewonderen. Adres: V.d. Wijckplein 16, Bergen aan Zee; Tel: 072 5812928.
In het Zeeaquarium vindt u maar liefst:
• 43 aquaria met zeebewoners uit alle wereldzeeën.
• 38 vitrines met een omvangrijke schelpenverzameling.
• Aaivissen, bij de roggenrots kunt u roggen aaien.
• Een 13 meter lang potvisskelet.
• Een shop met schelpen, mineralen, sieraden en souvenirs.

Meer info en tips over Bergen aan Zee.


Terug naar MENU  

























































































evenementen  Heerhugowaard. (35 km.)  



Midden in het polderlandschap ligt de relatief nieuwe gemeente Heerhugowaard, ontstaan uit het gehucht Huigenwaard.
Heerhugowaard is een overwegend moderne stad met een aantal dorpse kenmerken en een overwegend tuinstedelijke opzet, dat zich in de 19de eeuw snel ontwikkeld heeft met de komst van o.a. industrie. Bezienswaardigheden in het dorp zijn:
• de Nederlands hervormde kerk uit 1871,
• de moderne Dyonisiuskerk, gebouwd in de jaren 60, met als oorzaak dat zijn voorganger in zeer slechte staat verkeerde,
• de gereformeerde kerk uit 1917,
• een modern gemeentehuis annex bibliotheek,
• verschillende monumentale boerderijen,
• de Waerdse Tempel een groot evenementencentrum (geopend met concert van BZN op 21 januari 2006),
• het Strand van Luna, een kunstmatig strand waar binnenkort gewaterskied kan worden (cableski).

Ook cultuurhistorie is in Heerhugowaard te vinden. De Huygendijk maakt deel uit van de bekende Westfriese Omringdijk. Aan de Huygendijk staat het Poldermuseum, waar u meer over de geschiedenis van de polder Heerhugowaard te weten kunt komen. Dit museum (adres: Huygendijk 17, Heerhugowaard, tel.072 5741159/5715019/5713545) wordt geheel bedreven door vrijwilligers en is geopend op zaterdag en zondag geopend van 14:00-16:00 of via afspraak.
Twee archeologische vondsten in de polder behoren tot de kerncollectie van het museum: een bot van een Dwergvinvis uit ± 2000 v.Chr. het bewijs dat de Noordzee tot onze contreien doordrong en een urn uit ± 1200 , als bewijs dat er voor de dijkdoorbraak van 1248 bewoning in de latere “Grote- of Huygen Waert” is geweest. Verder behoren tot de vaste collectie een barometer, een hangklok, sieraden, agrarisch- en timmermansgereedschap, getoond in een werkplaats, alsmede vele modellen van o.a. een stolpboerderij en de stoommachine met ketel.
Het ontstaan van de polder Heerhugowaard wordt ook als vast onderdeel, in woord en beeld weergegeven van de Dwergvinvis tot de Stad van de Zon!

Veenhuizermolen In Veenhuizen vindt u in de kerk het rijksmonument 'Het praalgraf van Reinout van Brederode' en aan de Venhuizerkade 3 is de Veenhuizermolen te vinden. Deze Noord Hollandse poldermolen is gebouwd rond 1650 en in 1972 gerestaureerd en is eveneens een rijksmonument.

Wilt u genieten van de buitenlucht? U kunt wandelen in de Waarderhout, het Molendijkgebied of in het Stadspark. En in het zuiden van de gemeente wordt een nieuw recreatiegebied aangelegd. Vanaf verschillende plekken kunt u de voortgang van dit proces zien. Met name door de aantrekkingskracht die de veranderingen in het landschap op vogels heeft, maakt dat de aanleg van het recreatiegebied ook nu al interessant is voor de natuurliefhebber. Verder weg biedt het recreatiegebied Geestmerambacht diverse mogelijkheden voor recreatie. Het huidige gebied wordt de komende jaren vergroot en door het aanleggen van nieuwe fietsverbindingen wordt het gebied ook beter bereikbaar.

Meer info en tips over Heerhugowaard.


Terug naar MENU  

























































































evenementen  Alkmaar. (37 km.)  



de Alkmaarse Kaasmarkt Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. Jaarlijks bezoeken ca. 100.000 mensen de Alkmaarse Kaasmarkt, een traditie sinds 1593. Vanaf april t/m september wordt er de traditionele kaasmarkt gehouden.
Een groep kaasdragers noemt men een 'veem'. Nadat de aanvangsbel geluid heeft om 10.00 uur, beladen de zetters de berries. De kazen worden naar de weegschalen (wagen) gedragen en gewogen. De beëdigde waagmeesters vullen weegbriefjes in. Op het plein worden de kazen gekeurd door handelaren en keurmeesters. Het bieden en loven tussen de handelaar en koper gaat gepaard met het handje klap.
Op het Waagplein waar de kaasmarkt gehouden wordt, is ook een kaasmuseum. Geen zin in een museum? Bij de VVV Alkmaar, dat ook op het Waagplein in het Waaggebouw gevestigd is, kun je een (culturele) stadswandeling kopen. De kinderen kunnen intussen ook iets leuks doen: een kinderspeurtocht door het centrum. Die volgt natuurlijk dezelfde route. Kinderen leren op een leuke manier iets over geschiedenis, gevels, hofjes enz. Op eigen houtje door Alkmaar wandelen kan natuurlijk ook. Als uitje is Alkmaar ideaal: er is van alles te zien en het kost veelal niets.

Beatles MuseumWereldberoemd is het Beatles museum in de Pettemerstraat. De Fab Four herleven hier via een unieke collectie van souvenirs, platen, boeken en films, die zelfs kan wedijveren met de evenknie in Liverpool.




Meer info en tips over Alkmaar.


Terug naar MENU  

























































































evenementen  Hoorn. (48 km.)  



Hoorn kent van oudsher een bloeiend cultureel leven. Enerzijds is sprake van een rijke historie, waarvan de culturele elementen bewaard zijn gebleven in het grote aantal monumenten, het beschermd stadsgezicht en een schat aan kunstwerken in het Westfries Museum.
Anderzijds is er in Hoorn veel aandacht voor hedendaagse beeldende kunst, die onze belevingswereld de nodige prikkels kan geven. Moderne kunst is goed vertegenwoordigd in galeries en expositieruimten en tijdens manifestaties, maar ook in het werk van de plaatselijke schilders, schrijvers en dichters onder wie stadsdichter Cornelis Putemmer. Historische en hedendaagse cultuur gaan in Hoorn wonderwel samen.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Bezoek de Museumstoomtram en stap in voor de spannendste reis door de tijd. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het geregistreerde museum over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland.

Meer info en tips over Hoorn.


Terug naar MENU  

























































































evenementen  Beverwijk. (59 km.)  



Beverwijk is vooral bekend en geliefd om De Bazaar.

Wat op 13 september 1980 begon in de toenmalige Beverwijkse bloemen- en groente- veiling, groeide in sneltreinvaart uit tot een toeristische superattractie. De eerste 'Zwarte' Markt trok direct 500 standhouders en 14.000 bezoekers. Van heinde en verre stroomden de liefhebbers toe. Vooral de bijzondere Bazaar-sfeer en de mond- tot-mond reclame van bezoekers, misten hun uitwerking niet op de almaar stijgende populariteit van de markt.

De Bazaar behoort al jaren tot de grootste overdekte markten van Europa. Als een van Nederlands grootste toeristische attracties kan de Bazaar zich makkelijk meten met publiekstrekkers als de Efteling en Madurodam. De Bazaar trekt elk weekend ruim 60.000 bezoekers. In de ooit saaie, maar in de loop der jaren fiks opgefleurde (veiling)hallen staan elk zaterdag en zondag 3000 kramen en marktwinkels opgesteld. De Bazaar is in de achterliggende jaren fors gegroeid. In 1982 kreeg de 'Zwarte' Markt gezelschap van de Oosterse Markt. Elf jaar later, in 1993, opende de Grand Bazaar, haar deuren. Vanaf 1994 kwam de Computermarkt daar nog bij. In 2007 opende ChinaTown haar deuren. Deze nieuwe belevingswereld is open van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 22.00 uur. Het gigantische aanbod maakt het bijna onmogelijk op één dag alles te zien en te beleven. Wie alle hallen, met hun eigen cultuur, sfeer en aanbod écht goed wil leren kennen (zien, proeven, ruiken) heeft meer tijd nodig. Echte liefhebbers trekken voor hun bezoek een compleet weekend uit…

De Bazaar is elk weekend van 09:30 uur tot 19.00 uur open.
De Food Hal in Hal 30 is tot 21:00 uur geopend.
Amazing Oriental is alle dagen open van 10:00 uur tot 19:00 uur.

Overige informatie staat op hun website.

Beverwijkse Bazaar



Terug naar MENU