Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Schagen  Schagen. (19 km.)

Schagen Schagen is een oude plaats. Rond 975 duikt de plaats al in teksten op. Oude, schriftelijk bewaard gebleven bronnen maken melding dat zes hoeven, gelegen te "Scagha" (dit zou de betekenis hebben van "vooruitstekende punt of landtong), aan de abdij te Egmond worden overgemaakt. We mogen dus veronderstellen dat Schagen vanaf de tiende eeuw permanent bewoond is geweest. Het aantal woonheuvels (terpen), dat in en om Schagen, in verhouding tot die in de omgeving, het belangrijkst zijn, wijst in die richting.

Markante herkenningspunten van Schagen zijn de Grote Kerk aan de Markt, een zeldzaam protestants voorbeeld van neogotiek en de, eveneens neogotische, Rooms-katolieke Christoforuskerk naar ontwerp van Alfred Tepe. In de Christoforuskerk hangt de oudste luidklok van Nederland, gegoten in 1478 en gewijd aan de missionaris Liudger. Bij het naderen van Schagen zijn de kerktorens reeds vanaf grote afstand te zien.
Verder zijn het herbouwde Slot Schagen (met authentieke slottorens), de Markt, het Regionaal Museum 1940-1945 Schagen, de museumboerderij Vreeburg en de in 2005 geopende Recreatiehaven Schagen, met onder andere de Ark van Johan/Noach, interessant. Gedurende de zomermaanden is er de Westfriese Folklore. En dan is er nog de Schager Wiel, een natuurgebied rondom het meer 'De Wiel' en het aangrenzende zwembad De Wiel. Verder zijn museum Slag van de Somme (een museum van drie verdiepingen in een hoge toren met o.a. verzameling oude uniformen, helmen, wapens en munitie) en Het Kaasmuseum "Te Hooi en te Gras" leuk om te bezoeken.

Als grootste kern in een regio vol kleine dorpen en gehuchten is Schagen een belangrijk regionaal centrum. Niet alleen de markt op donderdag trekt een groot publiek; met name de vele feesten die door het jaar heen in de stad georganiseerd worden trekken bekijks.

SchagenDe reeds genoemde Westfriese Folklore is er in de zomermaanden elke donderdag op de Schager Markt. Diverse oude ambachten worden tentoongesteld en nagespeeld in het centrum. Hoogtepunt is de grote optocht die in de middag over het marktterrein trekt. Oude koetsen, heren en dames in diverse klederdrachten en uiteraard muziek maken deze optocht tot een populaire attractie die, zeker bij mooi weer, veel toeristen naar het Schagense lokt.

Tienduizenden bezoekers per dag. Elke week heeft een ander thema.

Ook kent men Popweekend in Schagen, hier treden diverse artiesten op. Dit gebeurt op een tweetal podia. Dit festijn vindt altijd plaats op het eerste weekend van augustus. Ook buiten de grote feesten om blijft Schagen een belangrijk regionaal uitgaanscentrum.

Bekende (oud-)inwoners van Schagen zijn: Marchien Bakker, paragnoste, winnaar van Op zoek naar het zesde zintuig; Carel Beke, schrijver van o.a. Pim Pandoer; Herman Berghuis, zanger en danser, Idols-deelnemer; Karin Bloemen, zangeres en cabaretière; Carlo en Ron Boszhard, presentatoren; Gerard Joling, zanger en presentator; Saskia en Serge, zangeres en zanger; Gijs Staverman, dj/presentator en Jurgen Smit, presentator.

Meer info, een webcam in Schagen en een promotiefilmpje over Schagen.