If you can't see the frame, please click here to view the complete site

Julianadorp  Julianadorp

JulianadorpJulianadorp is a village in the Dutch province of North Holland. It is a part of the municipality of Den Helder, and lies about 6 km south of Den Helder and 80 km from the capitol of the Netherlands, Amsterdam. To the south Julianadorp borders on the municipality of Zijpe, to the east it borders on the municipality of Anna Paulowna.

The village has about 15.000 inhabitants. During the summer the tourists terwijl 's zomers toeristen voor ruim 900.000 overnachtingen per jaar zorgen.

Julianadorp is een geliefd kuuroord waar veel toeristen op afkomen, mede omdat het aan zee ligt en er een aantal recreatieparken liggen. In het gedeelte van Julianadorp wat tegen de duinen aanligt, zijn het strand en diverse vakantieparken aanwezig. Dit gebied wordt ook wel aangeduid als Julianadorp aan Zee.

Julianadorp is door mr P. Loopuyt gesticht in 1909. Er werd in dat jaar in het kleine buurtschap Loopuyt een kerk gebouwd waardoor een echt dorp ontstond.
JulianaIn verband met de geboorte van kroonprinses Juliana der Nederlanden op 30 april 1909, werd aan koningin Wilhelmina in oktober 1909 gevraagd of het dorp de naam Julianadorp mocht voeren. Binnen 14 dagen kreeg de aanvrager, mr P. Loopuyt antwoord met toestemming om het dorp de naam Julianadorp te geven.
Dit betekent dus dat we volgend jaar ons EEUWFEEST kunnen vieren.

Het dorp, het centrum van de polder Koegras, werd voornamelijk economisch gedragen door boerenbedrijven die koeien en schapen hielden en graan verbouwden, gemengde bedrijven. In 1927/28 kwamen de eerste bloembollentelers uit de buurt van Haarlem en Lisse en nu wonen er ook veel forenzen. Zo is er een dorp ontstaan, dat steeds verder groeide. Met de nieuwbouw van de wijken, Middelzand, Vogelzand, Kruiszwin, Wierbalg, Doorzwin, Malzwin, Boterzwin en Zwanenbalg is Julianadorp sinds 1970 enorm gegroeid.

Veel interessante informatie is te vinden op de website Julianadorp, parel van de kop.