Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Regelmatig krijg ik het verzoek om anaalklieren uit te drukken.
Dit vind ik iets voor de dierenarts, omdat je het probleem kunt verergeren door de klieren zelf uit te drukken.
De klier krijgt dan het seintje om weer volop te gaan produceren en het kan zo een chronisch probleem worden.
Hieronder informatie over de anaalklieren en waarom we dit een klusje voor een dierenarts vinden.

Anaalklieren

Wat zijn anaalklieren en hun functie.

Elke kat en hond heeft twee anaalklieren. Deze anaalklieren, 1 aan elke kant en iets onder de anus, hebben via een klein kanaaltje verbinding met de anus. De beide klieren produceren een vloeistof met een bepaalde geur en deze vloeistof wordt middels de genoemde kanaaltjes toegevoegd aan de ontlasting. Door deze geur is uw kat of hond in staat om zijn/haar territorium af te bakenen en met andere dieren te communiceren.

Waarom zoveel problemen met de anaalklieren?

Zoals aangegeven zijn de anaalklieren aanwezig om de ontlasting een speciale geur te geven, zodat het dier daarmee zijn/haar territorium af kan bakenen. Tegenwoordig bestaat de diervoeding voor het grootste gedeelte uit plantaardige bestanddelen, in vroegere tijden bestond de voeding echter grotendeels uit vlees en beenderen. De aanwijzingen worden steeds duidelijker dat, door het hedendaagse gewijzigde voedingspatroon van de katten en honden, de hardheid van hun ontlasting te gering wordt. De anaalklieren worden hierdoor niet meer voldoende leeggeperst. In de overvolle anaalklieren ontstaat daardoor niet alleen een "druk", maar de opgehoopte anaalkliervulling gaat ook als het ware gisten en er gaat bacterie groei plaatsvinden, hierdoor kan uiteindelijk een ontsteking ontstaan. Honden kunnen zelf niet met hun bek bij de anaalklieren komen en hierdoor gaan ze in de omgeving rond de staart likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde "sleetje rijden" is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z'n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Katten kunnen daarentegen wel zelf bij hun anaalklieren komen. We zien in de praktijk de aandoening dan ook vaker optreden bij honden dan bij katten.

Symptomen anaalklierontsteking

* met het achterwerk over de grond schuren, ook wel "sleetje rijden" genoemd
* bijten en likken in de omgeving rond de staart
* rond de anus een gevoelig/pijnlijk gebied

Gradaties in de anaalklierontsteking

* de anaalklieren worden onvoldoende geleegd en raken overvol
* de anaalklieren zijn ontstoken, hierbij kan geel/ groene pus vrijkomen, of de pus is rood door bloedbijmenging.
* er ontstaat een abces, dit is een afgekapselde ruimte die met pus gevuld is. Dit abces kan openbreken, zodat pus en bloed naar buiten komen. Er kunnen ook complicaties optreden, zoals fistels ("gangetjes" waardoor de pus wegloopt), of uw huisdier kan misschien zijn ontlasting niet meer ophouden (incontinentie). Bovendien is een abces uitermate pijnlijk!

Het uitdrukken van de anaalklieren

Een gezonde anaalklier is ongeveer even groot als aan doperwt en is moeilijk onder de huid te voelen. Een overvolle anaalklier is daarentegen goed te voelen onder de huid. Als regel mag dan ook gesteld worden: zodra een anaalklier te voelen is moet deze uitgedrukt worden. Laat dit in eerste instantie uitvoeren door een dierenarts. Indien de anaalklieren zich regelmatig vullen, kunt u overwegen dit zelf te gaan uitvoeren. Laat het e.e.a. wel eerst aan u uitleggen door uw dierenarts en ga niet aan de hand van een plaatje en/of tekst dit zelf proberen. Het komt namelijk voor dat de vloeistof in de anaalklier erg dik is geworden en niet eenvoudig te verwijderen is. Dit kan dan zeer pijnlijk zijn voor uw huisdier.

De behandeling anaalklierontsteking

In de meeste gevallen is het voldoende dat de anaalklieren door uw dierenarts worden leeggedrukt. Het komt echter steeds vaker voor dat na enige tijd (weken) de anaalklieren weer overvol zijn en hierdoor krijgt het een chronisch karakter. De dierenarts zal de anaalklieren steeds weer moeten uitdrukken en ze dan spoelen met antibiotica. Hiervoor moet uw hond eventueel een narcose krijgen. Soms wordt aangeraden de anaalklieren operatief te laten verwijderen.

Voor eventuele alternatieve behandeling kunt u op de website van de Huisdierendokter kijken.















© 2011 ae nijenhuis