Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Nieuwsberichten !!


28-05-2013: Hond en water? Let op veiligheid!
31-12-2012:Jaarwisseling en vuurwerk!
09-12-2012: Dierenambulance
30-11-2012: Chocola gevaarlijk voor honden
06-04-2012: Gebruik geen hondenhaar als nestmateriaal, waarschuwing
16-04-2012: 3 redenen waarom een huisdier je gezond houdt
15-03-2012: Yoda, de lelijkste hond ter wereld, overleden
01-02-1012: Op vakantie met je hond naar Engeland
28-01-2012: Moslimpartij pleit voor hondenverbod
27-12-2011: Belangrijk bericht ivm vuurwerk
06-08-2011: Legerhonden kampen met oorlogstress
07-12-2011: Oudste hond ter wereld, Pusuke, overleden


Hond en water? Let op veiligheid!

De lente en het warmere weer nodigen uit om lekker het water op te gaan. Hondenbezitters met een boot nemen de hond vaak mee op vaartochtjes, voor anderen is het spelen en zwemmen met de hond bij recreatieplassen of de zee een leuke manier om van het mooie weer te genieten.

Hoewel veel honden kunnen zwemmen, kunnen er toch onverwachte gevaren zijn die u beter kunt voorkomen. Honden willen nog wel eens vanaf een boot in het water springen, bijvoorbeeld achter de eenden aan. Maar in golven of bij een hoge kant kan ook een goed zwemmende hond in problemen komen. Voor honden aan boord van een boot is het dan ook erg verstandig ervoor te zorgen dat u hen gemakkelijk uit het water kunt halen, door hen een stevig tuig met een handvat te laten dragen aan boord. En vaart u in drukke gebieden, zijn er hoge walkanten, wild water of is uw hond nogal onbesuisd, geef hem dan een zwemvest om. Die zijn speciaal voor honden verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.

Bovendien is niet elke hond een even goede zwemmer. Sommige honden hebben een model dat niet goed geschikt is om te zwemmen: veel bulldogs maar ook bijvoorbeeld teckels hebben daar problemen mee. Zij hebben dus zeker een zwemvest nodig als u hen mee aan boord zou willen nemen, en ook bij de waterkant moet u extra opletten.

De website hondenaanboord geeft allerlei informatie over het veilig meenemen van uw hond aan boord en heeft een speciale poster met tips die u kunt downloaden of bestellen.

Denk overigens ook aan het voorkomen van infecties via het water zelf. De ziekte van Weil wordt bijvoorbeeld overgedragen via water waar ratten in zwemmen. Zorg dus dat uw hond goed is ingeënt. Houd daarnaast in de gaten of er gewaarschuwd wordt voor blauwalg. Dit is behalve voor uzelf ook voor uw hond giftig. Bij zeewater moet u oppassen dat uw hond niet teveel water binnenkrijgt, want het zout kan een zoutvergiftiging geven. Meer informatie daarover vindt u in het praktisch document 'Vergiftiging bij huisdieren'.

Met de juiste voorbereiding kan uw hond veilig meegenieten van het waterplezier deze zomer. En dat is ook voor u zelf een rustiger en veiliger gevoel!





9-12-2012; "Jaarwisseling en vuurwerk!"

Lees allereerst het nieuwsbericht van 27-12-2011!!
Huisdieren genieten niet van een knallend Nieuwjaar. Rond Oud en Nieuw is het weer zover. Er wordt er weer volop met vuurwerk geknald in ons land. Veel mensen vinden dit lawaai schitterend, naar de meeste dieren zijn er alles behalve blij mee. Honden, maar ook veel vogels zijn ontzettend bang voor het totaal onverwachtse geknal. Ze horen het niet alleen dubbel zo hard als mensen, ze begrijpen vooral niet wat al dat lawaai, de kruitgeur en felle lichten betekenen.
Zeker honden met een jachtinstinct worden regelmatig helemaal wild. Veel eigenaren zien daarom vreselijk op tegen de Oudejaarsavond en durven hun geliefde huisdier niet alleen te laten. Dat is ook de beste oplossing. Door zelf thuis te blijven kan het huisdier op zijn gemak worden gesteld.

Met wat handige tips is veel leed te voorkomen:
* Het beste is om huisdieren langzaam te laten wennen aan vuurwerk. Dit kan door te werken met een vuurwerk CD of een vuurwerktraining bij een hondenschool. Hiermee moet u wel op tijd beginnen, anders werkt het onvoldoende.
* Wees terughoudend met het gebruik van medicatie. Er kunnen stoffen in zitten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar het gehoor hetzelfde blijft. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Daardoor voelt het dier de angst nog steeds (en soms dus zelfs meer angst), terwijl ze er door hun verdoofde lichaam niet op kunnen reageren.
* Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd en niet in de buurt van vuurwerk uit.
* Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
* Geef katten de gelegenheid om weg te kunnen kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar ze onder bed kunnen kruipen. Ook de kelder kan een goede plaats zijn.
* Stel het avondeten uit tot later op de avond. Ze zijn daardoor hongeriger en hebben minder aandacht voor het vuurwerk.
* Laat ze het liefst zelf een plekje opzoeken in huis waar ze zich het beste voelen.
* Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.
* Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is (bv bij www.petlook.nl) en zijn naamkokertje om heeft, zodat in geval van onverhoopt weglopen het dier snel en makkelijk teruggevonden kan worden.
* Ga niet overdreven troosten (tenzij er sprake is van complete paniek), het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Het beste is om zelf zo normaal mogelijk gedrag te vertonen.
* Straf het dier niet bij een angstige reactie. Uiteraard doen we een beroep op ieders fatsoen om vuurwerk niet dicht in de buurt van dieren af te steken.
* Vogels in een kooi kunnen paniekerig reageren op vuurwerkgeknal. Een dikke deken over de kooi helpt soms, maar een rustig plekje (bijvoorbeeld in de kelderkast) is vaak nog beter.






9-12-2012; "Dierenambulance"

Eerder dit jaar werd door dierenpolitie en dierenambulance een zwaar verwaarloosde hond binnen gebracht. Ik kreeg het verzoek hem van zijn vieze vacht en pijnlijke klitten af te helpen.
Dan merk je pas hoe dankbaar zo'n dier is dat je hem helpt want al was hij natuurlijk niets gewend, hij liet zich gewillig helpen met tondeuse, schaar en borstel.
De helft van het gerekende tarief is aan de dierenambulance Den Helder overgemaakt voor hun hulp aan de hond.
Af en toe geven de baasjes van de hondjes iets extra voor het mooi maken en verzorgen van hun hondje. Dit geld gaat in een fooienpot. Volgend jaar kiezen we een goed dieren doel om dit geld aan te geven of om spullen voor ze te kopen. Dit goede doel zal een kleinschalig iets zijn want die hebben het vaak moeilijker dan grote stichtingen.
We hebben wel wat ideeën maar misschien weet u een goed doel, dan horen we het graag.




30-11-2012; Chocola gevaarlijk voor honden

Chocola is zeer gevaarlijk voor uw hond – en kan wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen – zelfs dodelijk zijn. Daarom zijn de periodes zoals Sinterklaas een risicovolle periode voor honden. Wanneer u niet oppast, worden chocoladeletters, bonbons, chocoladekransjes vaak in grote hoeveelheden met papiertjes en al opgegeten.

Tijdens de periode van Sinterklaas, Kerst, maar ook de Paasperiode is er vaak chocolade in huis te vinden. Chocolade pieten, chocoladeletters, chocolade-eitjes of chocoladekransjes in de boom zijn relatief makkelijk bereikbaar voor de hond. Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. Theobromine zit in het niet-vette gedeelte van de cacaoboon, wat ook chocola zijn typische smaak geeft.

Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging. Wanneer er theobromine in de maag van de hond zit zullen de maagsecreties toenemen wat zweervormig tot gevolg kan hebben. Maagzweren leiden to acute braakneigingen en diarree. Daarnaast wordt theobromine snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling kan ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsieachtige stuipen. Ook leidt theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken, waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4 á 5 uur na het innemen (tot 12 uur). Kenmerken van een overdosis van chocola zijn:

• verhoogde nervositeit en opwinding
• trillen
• hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
• plotselinge aanvallen
• zeer snelle hartslag
• coma

Indien uw hond chocola heeft gegeten, dient u onmiddellijk uw dierenarts te waarschuwen. De dierenarts zal de hond laten braken om erger te voorkomen. Daarnaast is het advies om chocola buiten bereik van uw hond te bewaren en het dus bijvoorbeeld in een afgesloten kast te bewaren.





6-4-2012; "Gebruik geen hondenhaar als nestmateriaal, waarschuwing"

"Er wordt soms een tip gegeven om de vogels een handje te helpen met nestmateriaal door het losgeborstelde hondenhaar in een netje aan te bieden. Dit kan echter zeer veel vogelleed geven, omdat hondenharen gaan ronddraaien om vogelpootjes en dientengevolgde de vogelpoot of de vogelteentjes afsterven. hondenharen hebben namelijk hetzelfde effect als vissnoer, het bindt de bloedbaan en bloedtoevoer af.
De jongeboren vogeltjes blijven niet stilliggen in hun nestje en draaien hierdoor de haren om hun pootjes of vleugels. In een woonwijk in Kampen werden diverse honden buiten geborsteld en de haren bleven liggen. Zelfs volwassen eenden kwamen met afgebonden poten in ons vogelopvangcentrum terecht. Het was altijd weer een hele klus de poot te 'ontharen', in de hoop de bloedstroom weer op gang te komen. Het is iets wat niet bekend is bij de mensen, omdat het voor de meesten ook onzichtbaar blijft.
Goede bedoelingen kunnen zo een averechtse uitwerking hebben en dat zal geen enkele dierenvriend willen ". Ik ben hier al een aantal keer voor gewaarschuwd door verschillende verenigingen!"




16-4-2012
3 redenen waarom een huisdier je gezond houdt

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat een huisdier ons gezonder maakt. Dat verklaart het toenemende gebruik van dieren in ziekenhuizen, scholen en verpleeghuizen. Huisdieren zorgen voor de volgende voordelen.

Lagere bloeddruk

Uit onderzoek van het Brooklyn College blijkt dat mensen die een hartaanval hebben gehad, langer leefden wanneer ze een huisdier hebben. Een andere studie, gedaan door Queen's University in Belfast, bewijst dat het aaien van een eigen hond de bloeddruk kan verlagen.

Meer zelfvertrouwen

Daarnaast verhoogt interactie met dieren het niveau van het hormoon oxytocine. "Dit hormoon helpt ons gelukkig te voelen en geeft ons zelfvertrouwen. Maar ook op langere termijn heeft dit effect. Oxytocine helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen en helpt het ons lichaam sneller te genezen," aldus Rebecca Johnson, verpleegster van het Research Center for Human / Animal Interaction aan de Universiteit van Missouri College of Veterinary Medicine.

Sociale steun

Het gebruik van dieren in medische instellingen wordt al meer dan 150 jaar gedaan. "Florence Nightingale erkende al dat dieren een sociale steun zijn bij geesteszieken," zegt Aubrey Fine, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de California State Polytechnic University. "Dieren helpen kinderen om naar een arts of psycholoog te gaan, omdat het kind op z'n gemak wordt gesteld en bereid is om meer te vertellen."




15-03-2012
In het Californische Hanford is Yoda overleden, de lelijkste hond ter wereld. Dit hebben Amerikaanse media donderdag gemeld.
Zij is 15 jaar geworden. Yoda, een kruising van een Chinese gekuifde naakthond met een chihuahua, werd vorig jaar tot lelijkste hond ter wereld gekozen.
LINK




Op vakantie met je hond naar Engeland: invoerregels & douane bepalingen
Goed nieuws ! Vanaf 1 januari 2012 vervalt de overgangsregeling waaronder de strengere eisen voor rabiës enting en bloedtest vallen. Daarna gelden gelijke eisen als bij de overige EU landen: tenminste 21 dagen voor vertrek vaccineren tegen rabiës, een chip en een paspoort. De verplichte wormbehandeling blijft overigens wel bestaan (zie hieronder).

Als je van plan bent naar het Verenigd Koninkrijk (Verenigd Koninkrijk = Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Wales) te reizen, check dan altijd vantevoren de website van DEFRA voor eventuele aanvullingen en wijzigingen.

Website: www.defra.gov.uk/pets
Email: pettravel@ahvla.gsi.gov.uk
Helpline: +44 (0)870 241 1710

Regels vanaf 1 januari 2012:
Een geldige rabiesvaccinatie. Uiteraard is het EU dierenpaspoort verplicht. En ter identificatie is de chip verplicht.

Geldigheid rabiësenting
Tenminste 21 dagen voor vertrek vaccineren tegen rabiës. Let op: eerst chippen en dan pas inenten, anders is de inenting niet geldig voor grensovergang !

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabies worden ingeënt ook al was de periode van immuniteit nog niet verstreken. In plaats daarvan wordt de geldigheidsduur van de rabiesinenting vanaf nu bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter). Als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is kun je dus kosten besparen. En je hoeft niet ieder jaar naar de dierenarts voor een prik voordat je op vakantie gaat.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Wil je van ons een seintje voordat de datum verloopt? Geef je dan hier op voor de PrikAlert

Dieren jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden zijn niet toegestaan.

Bepaalde hondenrassen
Bepaalde typen honden zijn verboden in het VK: Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Brasileiro. Let op, het gaat daarbij niet noodzakelijkerwijze om rashonden maar ook om honden die op deze rassen lijken! Klik hier voor uitgebreide informatie: Verboden honden.

Verplicht ontwormen
Je hond moet verplicht behandeld worden tegen wormen (Praziquantel) en teken:

Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in het VK moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (je mag dit niet zelf doen). Laat de dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt in het paspoort zetten, ondertekenen en afstempelen! Behandeling tegen teken is niet meer verplicht maar wordt wel zeer aangeraden. Zie ook hier...

Alleen goedgekeurde routes
Je mag dieren alleen importeren via de officiële goedgekeurde transportroutes, die ze publiceren op de website van DEFRA. Je kunt je hond dus bijvoorbeeld (nog steeds) niet meenemen bij een overtoch met een eigen boot.

Extra informatie:
Als het oude paspoort vol is, zijn dit de regels voor het invullen van een nieuw paspoort door uw dierenarts:
- laatste rabiësvaccinatie overnemen (ook als deze al in het oude paspoort genoemd is)
- Bloedtest overnemen
- Pag. 1 t/m 3 volledig invullen (dus ook chip)
- Oude paspoort hoekje afknippen
- Beide documenten meenemen

Kijk voor meer informatie op: deze link.
Neem bij vragen contact op met de DEFRA, het informatienummer is: 0044-870-2411710 (maandag t/m vrijdag, 8.30 tot 17.00 UK time), of email: pettravel@ahvla.gsi.gov.uk

Meer informatie over op vakantie met je hond naar Engeland.




Belangrijk bericht ivm vuurwerk 27-12-2011

Met het voor de deur staan van Oud en Nieuw breekt voor veel honden een angstige periode aan. Honden met vuurwerkangst zijn ontzettend bang en kunnen bij het horen van een harde knal in paniek vluchten. Een vervelende tijd!

Veel hondenbezitters willen er dan ook voor zorgen dat hun hond zo goed mogelijk de oudejaarsavond doorkomt. Niet zelden nemen de hondenbezitters dan hun toevlucht tot medicijnen om hun honden te kalmeren. Helaas wordt door veel dierenartsen nog steeds een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine. Dit medicijn lijkt echter de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt.

'Het medicijn is bijvoorbeeld bekend onder de merknaam 'Vetranquil'. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten', aldus woordvoerder Just de Wit van de Hondenbescherming. 'Bijzonder hondonvriendelijk!'

Uit onderzoek komt naar voren dat een groot aantal dierenartsen nog altijd acepromazine voorschrijft bij vuurwerkangst. Indien u als hondenbezitter dit middel krijgt voorgeschreven, weiger dit dan resoluut. Indien medicijngebruik nodig is overleg dan met uw dierenarts over alternatieve medicijnen.




Legerhonden kampen met oorlogstress
SAN ANTONIO - Honden die worden ingezet in oorlogsgebieden blijken, net als mensen, last te kunnen krijgen van het zogenoemde posttraumatisch stress syndroom. Dat meldde de New York Times vrijdag.

Een Amerikaanse legerhond op oefening in de Golf van Mexico Een Amerikaanse legerhond op oefening in de Golf van Mexico; Foto: Reuters

Volgens dierenartsen die werken voor het Amerikaanse leger heeft ongeveer 5 procent van de 650 Amerikaanse legerhonden last van deze vorm van stress. Door de aandoening kunnen de dieren hun werk, het opsporen van bijvoorbeeld bermbommen en mijnen, niet meer goed uitvoeren. Dat kan voor de honden en begeleidende militairen fatale gevolgen hebben, zo waarschuwen de experts.

Behandeling blijkt lastig, aangezien de dieren niet kunnen aangeven hoe ze zich voelen. De helft van de honden moet daarom stoppen met werken. Ook gewone huisdieren blijken gevoelig voor de aandoening, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of zelfs een kleiner voorval.



7 december 2011.
Oudste hond ter wereld dood

TOKIO - De oudste hond ter wereld is in Japan op 26-jarige leeftijd overleden. Pusuke werd omgerekend in mensenjaren maar liefst 125 jaar oud.

De oudste hond ooit is Pusuke niet. Dat record staat op naam van de Australische Bluey, die in 1939 overleed. Hij werd 29 jaar en vijf maanden.
De oude viervoeter overleed vredig thuis bij zijn baasje. Dat meldt het Japanse persagentschap Kyodo. Eigenares Yumiko Shinohara laat weten dat Pusuke een gezonde eetlust had en dat ze elke dag twee keer met hem ging wandelen. "Tot maandag, wanneer hij plots weigerde te eten en moeite had met ademen."

Hij stierf uiteindelijk vijf minuten nadat zijn bazin thuis kwam. "Ik denk dat hij op mij gewacht heeft", aldus de Japanse.











© 2011 ae nijenhuis