Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Hoe vaak mag een hond gewassen worden?

Dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt in de trimsalon en hier zijn vaak de meningen over verdeeld. Vroeger werden de honden gewassen met een gewone shampoo en dan is 2x per jaar wassen wel een maximum omdat dit de huid van de hond erg aantast. Een hond heeft een lager ph dan de mens en bevat veel talgklieren die de hondenhuid vet houdt.

Tegenwoordig zijn goede hondenshampoos zo gemaakt dat ze de natuurlijke vetlaag van de hondenhuid niet meer aantasten. En dan mag u in principe een hond wassen zo vaak als u wilt.
Bij langharige honden blijft er veel vuil en stof in de vacht hangen. Dan is het soms noodzakelijk om de hond regelmatig te wassen, zo houdt u de vacht ook mooi. Wanneer een hond een normaal hondenleven leid, dus speelt in bos of park, misschien nog wel eens zwemt in een slootje of zee dan is voor een kortharige hond minimaal 2 keer per jaar wassen toch wel gewenst. Dit om te voorkomen dat de vacht gaat stinken.

Als u besluit om uw eigen hond te wassen dan zorgt u eerst dat uw hond helemaal klitvrij is, want na een wasbeurt krijgt u deze klitten er amper meer uitgeborsteld. Klitten houden vuil vast en er gaat shampoo in zitten die er maar moeilijk uit te spoelen is.
De klitvrije hond wast u met een hondenshampoo die voor uw hond geschikt is. De shampoo verdunt u met water.
Leg het volgende binnen handbereik klaar: Shampoo, evt. crêmespoeling, handdoeken, föhn en borstelmateriaal.

Voordat u begint laat u de hond goed uit, zodat hij zich om die reden niet ongemakkelijk hoeft te voelen.

Wanneer u uw hond in een douchebak wast, zorg er dan voor dat hij niet uit kan glijden. Dit is makkelijk te voorkomen door een anti-slipmatje in de douche/het bad te leggen. Doe uw hond een lijntje om, zodat u hem kunt vasthouden indien hij ervan door wilt gaan. Op een natte hond heeft u geen grip.
Was uw hond altijd met lauwwarm tot warm water, ook als u het in de tuin doet en de buitentemperatuur erg hoog is. Wanneer uw hond nat is daalt zijn lichaamstemperatuur. Koud waswater verergert dit alleen maar met het risico op onderkoeling.
Zet de hond in de douche en maak de vacht goed door en door nat met lauwwarm water. Zet de douchestraal niet te hard. De meeste honden vinden dit zeer onprettig. Let u op dat u geen water in de oren spuit, eventueel kunt u een dot watten in de oren doen, zodat er geen water in loopt.
Spuit dan de opgeloste shampoo helemaal over de hond heen. Het voordeel hiervan is dat u maar een klein beetje shampoo hoeft te gebruiken en toch de hond helemaal in de sop zit. Verdeel de shampoo licht in masserend (niet teveel draaiende bewegingen) over de vacht. Voorkom dat er shampoo in de ogen komt, als dat toch gebeurt spoel het dan direct weg met water. Wanneer u de vacht in zijn geheel ingesopt hebt, spoelt u deze shampoo meteen weer uit. Het grootste vuil is nu verdwenen. Breng nu voor de tweede maal shampoo aan laat deze circa 3-5 minuten in de vacht werken. Op deze manier komen de werkzame stoffen van de shampoo het beste tot zijn recht. Spoel na de inwerktijd de shampoo goed uit. Let er op dat er geen shampooresten achterblijven, aangezien deze soms voor huidirritatie kunnen zorgen. Wrijf of knijp zoveel mogelijk water uit de vacht. Verdeel nu eventueel bij langharige honden de crêmespoeling over de vacht en laat ook deze enkele minuten op de vacht inwerken. Spoel de vacht daarna weer goed uit en knijp zoveel mogelijk water uit de vacht. Nu kunt u de vacht met een handdoek drogen. Maak tijdens het afdrogen niet teveel draaiende bewegingen aangezien u op die manier de vacht in elkaar draait.

Vooral bij koud weer, oude honden en bij langharige honden is het belangrijk dat u de hond droog föhnt. Een kortharige hond drogen kan gemakkelijk door hem met een handdoek eerst af te drogen en vervolgens in de huiskamer helemaal droog te laten worden. Een langharige hond gaat als u deze zo laat opdrogen wel erg verklitten na een wasbeurt. Dus het beste is om tijdens het drogen met een föhn de vacht tegelijkertijd te borstelen met een goede hondenborstel. Zo komen de haren lekker los te zitten zodat er minder gauw weer vuil tussen blijft hangen. Let er wel op dat u de föhn niet te dicht op de huid houdt en niet te lang op 1 plek richt, dit om verbranding te voorkomen.

In de trimsalon zijn een aantal hondenshampoos te koop of te bestellen met allemaal een specifieke beste eigenschap die voor hondenvachten geschikt zijn:
Puppyshampoo; Dit is een shampoo die dezelfde reinigende werking heeft als een gewone shampoo heeft, maar tegelijkertijd zeer mild is voor de puppy haren en de puppyhuid, meestal niet in de ogen prikt en de vacht niet uitdroogt.
Universele / neutrale shampoo; voor een vuilverwijderde wasbeurt en voor frequent gebruik.
Witte shampoo / zwarte shampoo; deze accentueren te kleur extra zodat de vacht van uw hond extra wit / zwart wordt.
Medicinale shampoo; speciaal voor huidproblemen.
Anti-vlooienshampoo dat parasieten doodt.

Wilt u de hond na het wassen vlooiendruppels op de huid toedienen, wacht u dan een dag of 4, anders wordt het middel niet over het lichaam verspreid. Het middel verspreidt zich namelijk via de vettige huidlaag, die u net weg gewassen heeft, maar met een dag of 4 weer hersteld zal zijn.










© 2011 ae nijenhuis