Als je geen frame ziet, klik dan hier voor de complete site

Extreme verwaarlozing...

2 december 2011.

Bij de dierenbescherming in het Canadese Québec kreeg deze verdwaalde hond zijn eerste knipbeurt.

Het haar van dit dier was zo lang dat het leek alsof hij 2 keer zo groot was.

Hopelijk breken er vanaf nu goede tijden voor dit hondje aan.

Dit valt onder ernstige verwaarlozing, maar ook verwaarlozing in minder ernstige mate geeft veel pijn en ongemak voor de hond. Denk niet dat dit soort gevallen van verwaarlozing bij uitzondering voorkomen, het gebeurt helaas veel te vaak.
Zelfs bij Trimsalon 'Liberty" hebben honden met vervilte vachten op tafel gestaan.


Hoe ontstaan klitten nou eigenlijk?

Door te weinig kammen en borstelen kunnen de haren in elkaar gaan zitten.
Als ze er elke dag of om de paar dagen worden uitgekamd, is er niets aan de hand. Blijven deze klitjes zitten, dan worden ze steeds groter en uiteindelijk zijn ze niet meer met een kam of een borstel te verwijderen.
In ernstige gevallen vervilt de vacht zelfs helemaal. Hierbij ontstaat er een viltlaag van vacht dicht op de huid, waardoor er geen lucht meer bij de huid kan komen. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben, want de huid wordt belemmert in de bewegingen.

Zelfs aaien kan dan pijn doen, omdat de huid te strak getrokken is. Ook kunt u de hond niet controleren op parasieten en wondjes.
Een vervilte vacht is te laat voor elke gewenste behandeling, vaak is de enige optie het wegscheren van de viltlaag. Er zal dan een blijde en opgeluchte hond onder de viltlaag vandaan komen.© 2011 ae nijenhuis